fredag 26 april 2024

inloggad som

Motigt för Malmös byråjättar — Scandvision drar ner

Flera tuffa sparprogram har bantat bemanningen rejält på Malmös största kommunikationsbyrå Hilanders. Nu tvingas även Scandvision, dotterbolag till Aktietorgsnoterade Mobile Loyalty, minska personalstyrkan.

Scandvision är främst inriktat på produktion av reklam- och informationsfilmer åt kunder som Dagon, Dansukker och danska rederijätten Maersk. Med kontor i Limhamn och Stockholm samt dotterbolag i Köpenhamn sysselsatte byrån för ett par år sedan närmare 50 anställda. I dag är drygt 30 kvar, men inte länge till. Ledningen ligger just nu i förhandlingar med facket för att dra ner bemanningen ytterligare.

Sedan november är Scandvision en del av Mobile Loyalty-koncernen, som förra veckan listades på Aktietorget. Mobile Loyaltys VD Nicklas Gerhardsson bekräftar att ledningen sjösatt ett sparprogram på Scandvision, men vill i dag inte säga hur många som berörs med hänvisning till de pågående förhandlingarna. Enligt uppgifter till Rapidus rör det sig om åtminstone en handfull anställda.

Utöver en allmänt trög decembermånad för branschen i stort beskriver Nicklas Gerhardsson sparprogrammet som en omstrukturering för att Scandvision ska passa in i Mobile Loyalty-koncernen, där fokus ligger på mjukvara för marknads- och köpinteraktion i mobiltelefoner.

— Vi ska fortsätta leverera rörlig bild, men håller på att definiera om vår affär. Då är det rätt naturligt att se över organisationen, säger han till Rapidus.

Totalt sysselsätter koncernen runt 55 anställda. Att listningsemissionen på nio miljoner kronor inte blev fulltecknad har inget samband med omstrukturering på Scandvision, uppger Nicklas Gerhardsson.

Vikande lönsamhet har även tvingat den tidigare dominanten Hilanders att skala ner verksamheten. Efter att bland andra grundaren Ulf Strömqvist och Pär Bergqvist, VD för dotterbolaget Hilanders Kitchen, slutat sysselsätter byrån och dess dotterbolag 38 anställda. Lika stora har Helsingborgsbaserade Pyramid blivit efter ett antal nyrekryteringar i januari. Pyramids byråintäkter 2011 slutade på 40 miljoner kronor.

Erik Olausson

Flera tuffa sparprogram har bantat bemanningen rejält på Malmös största kommunikationsbyrå Hilanders. Nu tvingas även Scandvision, dotterbolag till Aktietorgsnoterade Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.