tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Malmö bas när HSB digitaliserar

Skåne blir centrum när HSB digitaliserar allt mer av sin verksamhet. Konsultbolag som Stratiteq och System Verification har redan fått del av kakan då den rikstäckande bostadskooperationen satsar 23 miljoner kronor på en gemensam webbportal för bostadsrättsföreningarna.

Webbportalen ska samla alla digitala ärenden som hantering av lån, felanmälningar och överlåtelser som rör HSB:s bostadsrätter. Utvecklingen sköts främst av konsulter. Tekniskt bygger webbportalen på en SQL-databas tillsammans med Microsofts Sharepoint och Dynamic CRM. Utöver System Verification och Stratiteq finns MMP och Fishbone Systems med bland de skånska IT-konsultbolag som hittills anlitats.

— Som mest har vi haft fem konsulter som jobbat med projektet och jag räknar kallt med att uppdraget kommer växa framöver, säger Fishbones regionchef Pontus Börresen.

För ett par år sedan såg HSB Malmö över behovet av digitalisering av tjänster och har därefter börjat beta av listan. Innan det nu aktuella kapitaltillskottet har HSB Malmö investerat runt tio miljoner kronor i verksamheten, som numera ligger i bolaget Portaltjänster i Malmö AB. 

Vid årsskiftet gick regionföreningarna i Stockholm och Göteborg, samt riksförbundet och HSB Norr tillsammans med HSB Malmö in med drygt 23 miljoner kronor i bolaget. Kapitalet ska enligt HSB Malmös VD Michael Carlsson finansiera verksamheten under en tvåårsperiod.

— Vi har digitaliserat runt 10-15 procent, däribland hanteringen av dokumentationen vid försäljning av bostadsrätter samt förvaltningen av föreningarnas pengar. Framöver ska vi bland annat ta fram ett system som sammanställer alla HSB-föreningars lån och på så sätt konkurrensutsätta upplåningen på ett effektivare sätt. Bara i Malmö har föreningarna en lånestock på fem miljarder kronor, säger Portaltjänster i Malmös VD Lars Callerud. 

Portaltjänst i Malmö AB får intäkter från de regionföreningar som använder portalen, intäkter som ska återinvesteras i den vidare utvecklingen. I dag sysselsätter bolaget fem anställda men enligt Lars Callerud ska personalstyrkan skalas upp framöver.

I dagarna ansluter sig HSB Mölndal och HSB Mälardalen som kunder till webbportalen. Med det uppskattar Lars Callerud att runt en fjärdedel av HSB:s drygt 500.000 medlemmar har tillgång till den.

Joel Lyth

Skåne blir centrum när HSB digitaliserar allt mer av sin verksamhet. Konsultbolag som Stratiteq och System Verification har redan fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.