lördag 4 maj 2024

inloggad som

Sweco och Kemira bakom vattensatsning på Ideon

I maj kunde Rapidus berätta om planerna på en ny vatteninkubator på forskningsparken Ideon. I dag invigs satsningen, där Ideon står för lokalutrymmet och näringslivspartner som Kemira, Sweco och Sydvatten står för finansieringen.

Under namnet Win, eller Water Innovation Accelerator, ska 5-6 bolag eller projekt åt gången få affärsutvecklingshjälp och möjlighet att snabbt testa sin idé i skarpt läge hos projektets offentliga aktörer och näringslivspartner. Den gemensamma nämnaren är teknik för hantering av dricks- och avloppsvatten.

— Om du till exempel har konstruerat en ny typ av mätare för humusnivåer i ytvatten ska du kunna testa den i Ringsjöverket och sedan använda erfarenheterna i kontakter med marknaden, säger Kenneth M Persson, forskningschef för Sydvatten.

Tillsammans med Ideon Innovations VD Rickard Mosell och Lumitecs förre chef Patrik Söderlund tar han plats i den styrgrupp som väljer ut kandidater till acceleratorprogrammet. Första företaget på plats är Fuel Pellets Technologies, som utvecklar teknik för att utvinna bränsle till uppvärmning ur avloppsslam. Bolaget är grundat i USA men etablerar sig nu i Lund.

Win bekostas initialt med 1,8 miljoner kronor över tre år från bland andra Sydvatten, noterade teknikkonsultbolaget Sweco, Helsingborgsbaserade Kemira Kemi och pumpföretaget ITT Flygt, som nyligen bytt namn till Xylem. Kenneth M Persson räknar med att få in mer finansiering framöver för att kunna skala upp verksamheten.

Erik Olausson

I maj kunde Rapidus berätta om planerna på en ny vatteninkubator på forskningsparken Ideon. I dag invigs satsningen, där Ideon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.