fredag 3 maj 2024

inloggad som

Per Eriksson tar strid mot danska studieavgifter

Danmarks nya studieavgifter för utländska studenter som läser enstaka kurser har kraftigt försvårat universitetssamarbeten över Sundet. I Lund har två dansk-svenska utbildningar redan drabbats och nu lyfter rektor Per Eriksson frågan politiskt med ett öppet brev till den svenska och danska regeringen.

De danska avgifterna påverkar inte bara enskilda individer som vill läsa kurser i Danmark utan även utbildningar som har terminer förlagda till andra sidan Sundet. Den sedan länge planerade apotekarutbildningen vid Lunds universitet har därmed lagts på is och meteorologutbildningen riskerar att läggas ner.

Under våren och hösten har Lunds universitet försökt förhandla med Köpenhamns universitet, som vill ha 14.000 euro per helårsstudent. Det är betydligt mer än vad Lunds universitetet får från staten för de terminer som är förlagda till Köpenhamn. Enligt rektor Per Eriksson har förhandlingarna med danskarna strandat helt och hållet.

— Vi har inte kommit överens. Antingen får vi ta över meteorologutbildningen helt eller så får vi lägga ner den. De danska studieavgifterna har allvarligt försvårat utbildningssamarbetet och rörligheten över Sundet, säger han.

Sverige införde i höstas studieavgifter för utländska studenter, men bara för de utanför EU- och ESS-länderna. Liknande avgifter infördes i Danmark 2006. En omtolkning av regelverket gör att danska universitet nu börjat kräva avgift även från svenska studenter utanför utbytesprogram.

Danmarks nya studieavgifter för utländska studenter som läser enstaka kurser har kraftigt försvårat universitetssamarbeten över Sundet. I Lund har två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.