söndag 2 februari 2025

inloggad som

Fler samarbeten efter nedläggningen av Science Region

I våras lades den dansk-svenska paraplyorganisationen Öresund Science Region ner till följd av problem med finansieringen. Men nedläggningen innebar inte slutet för forskningssamarbetet över Sundet. Lunds universitet har en framträdande roll i det fortsatta arbetet och projekten är fler än tidigare.

Vid neläggningen av Öresund Science Region i våras talade Lunds universitets rektor Per Eriksson om en omstart med Lunds universitet som bas. Några liknande plattformar har dock inte uppstått. Däremot fortsätter de projekt som redan var i gång och samarbeten har tillkommit inom nya områden, bland annat nano- och materialvetenskap, energi och biogas. En särskild enhet har under hösten etablerats vid Lunds universitet, som nyanställt ett tiotal personer i samband med detta, som ska driva och utveckla projekten.

— Det är egentligen bara den överordnade strukturen som har ändrats. Administrationen har flyttat längre ner i systemet och ligger nu hos den institution eller det företag som har ansvar för respektive projekt. Det har varit en naturlig utveckling att fokusera mer på innehållet än organisationen, säger Bengt Streijffert, rådgivare till rektorn och tidigare direktör för Öresund Science Region.

Enligt Bengt Streijffert är ett 30-tal projekt igång med en sammanlagd omsättning på 300 miljoner kronor, vilket innebär att forskningssamarbetet är större än tidigare. /Charlotte Pehrson

I våras lades den dansk-svenska paraplyorganisationen Öresund Science Region ner till följd av problem med finansieringen. Men nedläggningen innebar inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.