tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Ny storägare i Hansa Medical — Bo Håkansson släpper makten…

Riskkapitalisten Bengt Ågerup går in som ny ägare med 27 procent av aktierna i forskningsbolaget Hansa Medical i Lund. Grundaren, styrelseordföranden och huvudägaren Bo Håkansson släpper aktiemajoriteten.

Håkansson sitter i dag på 53 procent av företaget, men halkar ner till cirka 35 procent i och med en riktad emission värd 27 miljoner kronor till Bengt Ågerups bolag NXT2B. Ågerup är mest känd som entreprenören bakom medicinteknikbolaget Q-Med som i våras såldes till schweiziska Galderma i en miljardaffär.

Hansa Medical, inriktat mot inflammatoriska sjukdomar, är affärsmannen Bo Håkanssons hjärtebarn.

— Jag är aldrig ute efter makt. Nu får vi istället in en entreprenör till. Det stärker Hansa i ett avgörande skede. Bengt Ågerups erfarenhet passar oss som hand i handske, säger Bo Håkansson till Rapidus.

De båda garanterar tillsammans ytterligare en nyemission, med företräde för befintliga ägare. Totalt plockar bolaget in 46 miljoner kronor som de närmaste två åren ska ta projektet IdeS genom kliniska studier i fas I och II. Det handlar om ett enzym som dämpar immunförsvaret vid organtransplantationer och autoimmuna sjukdomar.

Emissionerna klubbas på en extrainsatt stämma i januari. Hansa Medical har sju anställda och finns i Active Biotechs hus i Lund. Aktien är noterad på Stockholmsbörsens instegslista First North.

Kristian Svensson

Riskkapitalisten Bengt Ågerup går in som ny ägare med 27 procent av aktierna i forskningsbolaget Hansa Medical i Lund. Grundaren, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.