tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ericssonveteran bakom nytt Lundabolag

Ericsson Mobile Platforms första VD i Lund, Tord Wingren, lämnar sin nuvarande chefspost på hajpade teknikbolaget Nanoradio och blir ordförande i nystartade Zimpl på Ideon. Satsningen leds av konsultbolaget Mobytechs VD Imre Zvorinji.

Zimpls mjukvara ska underlätta skrivandet på mobiler och läsplattor med tryckskärmar. Istället för att som i dag föreslå ett ord, dyker nio troliga förslag upp på skärmen när en bokstav skrivs in. När användaren drar fingret mot det önskade ordet skrivs det ut och nästa ord i meningen kan påbörjas.

Algoritmen bygger främst på frekvensanalys av ord, men utnyttjar också vissa egenskapar i språkbyggnaden för att ge bättre förslag. Metoden gör att de flesta ord kan knappas fram med ett par tryckningar på skärmen.

— Tekniken är relativt färdigutvecklad för svenska, engelska och de latinska språken. Nu kommer vi att börja marknadsföra oss på den europeiska och amerikanska marknaden, säger Tord Wingren.

Tord Wingren är bosatt i Skåne och uppger pendlingen till Stockholm som ett skäl till att han lämnar omskrivna Nanoradio. Bolaget sysselsätter ett 60-tal anställda och utvecklar chip för att ge effektivare och strömsnålare wifi-anslutningar i mobiltelefoner. 2009 tog Nanoradio in 12,5 miljoner euro i riskkapital och öppnade kontor i Lund. Omsättningen har mångdubblats de senaste åren till 63,4 miljoner kronor 2010, medan förlusterna legat stadigt kring 90 miljoner per år.

Joel Lyth

Ericsson Mobile Platforms första VD i Lund, Tord Wingren, lämnar sin nuvarande chefspost på hajpade teknikbolaget Nanoradio och blir ordförande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.