torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Skånskt konsortium bygger cancerteknik för hemmet

Securitas Direct, Sony Ericsson och Hemocue ingår i konsortiet som i dag fick klartecken för 10 miljoner kronor i bidrag från statliga Vinnova. Med en total budget på 22 miljoner kronor ska projektet under ledning av institutionen för datavetenskap vid LTH ta fram teknik för vård i hemmet av svårt cancersjuka patienter.

Bland övriga parter som ingår i konsortiet finns Regionalt cancercentrum syd, avdelningar för medicinsk teknik och cancervård vid Skånes universitetssjukhus samt mjukvaruinstitutet Sigrun i Lund. Vinnovas 10 miljoner kronor kommer från programmet Utmaningsdriven innovation. Av de övriga 12 miljonerna hämtas hälften från de näringslivspartner som ingår och hälften från de offentliga aktörerna. Nu ska en organisation för att driva projektet byggas upp.

— Vi ska dels använda befintliga resurser som doktorander på universitetet och teknik från företagen. Men organisationen ska också göra en del nyanställningar, säger professor Boris Magnusson på institutionen för datavetenskap på LTH .

Målet med satsningen är framför allt att anpassa den teknik som redan i dag används på sjukhus så att den blir så säker och lättbegriplig att cancerpatienter själva kan hantera den i hemmet under distansövervakning från sjukhusen. Det kan exempelvis röra sig om att ge rätt dosering av smärtstillande läkemedel via dropp.

Notan för cancervården beräknas skena de kommande åren då befolkningen blir allt äldre och enligt Sigruns VD Sten Minör är hemvård något som de deltagande företagen redan tittar på.

— Securitas Direct sitter exempelvis på en plattform för larm i hemmet och Hemocues teknik för blodanalys skulle kunna användas i hemmet, säger Sten Minör.

Under första delen av programmet Utmaningsdriven Innovation ligger fokus på ren teknikutveckling, men Vinnova har redan nu utlovat en ny pott där ansökningarna gäller kommersialisering av tekniken. Totalt delar Vinnova ut minst 260 miljoner kronor inom programmet.

Joel Lyth

Securitas Direct, Sony Ericsson och Hemocue ingår i konsortiet som i dag fick klartecken för 10 miljoner kronor i bidrag från statliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]