fredag 19 april 2024

inloggad som

CarpoNovum stärker kassan — Kampradstiftelse ny storägare

Medicinteknikföretaget CarpoNovum har avslutat en emission som ger bolaget omkring 15 miljoner kronor. Största investerare är Fru Berta Kamprads stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar, grundad vid mitten av 1980-talet och uppkallad efter Ingvar Kamprads mamma. Stiftelsen har hittills delat ut närmare 120 miljoner kronor till forskning, men har aldrig tidigare investerat i aktiebolag.

— Nej, vad jag kan påminna mig är detta det enda utvecklingsbolaget som vi gått in i. Men stiftelsen har som ändamål att främja cancerforskning och vi har sett den här investeringen som en del i det ändamålet, säger Malmöadvokaten Peter Bengtsson som är stiftelsens ordförande.

Enligt honom finns det just nu inga planer på att investera i fler företag, men det beror på vilka möjligheter som dyker upp i framtiden.

CarpoNovum har utvecklat en kopplingsring för tarmoperationer som används när en del av tarmen tas bort, exempelvis vid cancersjukdom i tjocktarmen. Ringen är ett alternativ till att sy eller häfta ihop tarmändarna. Kliniska studier har visat att ringen förkortar operationstiden, minskar risken för läckage från tarmen och är betydligt mer lättanvänd för kirurgen än traditionell teknik.

CarpoNovum började marknadsföra kopplingsringen i våras, och hittills har 35 operationer utförts. Kopplingsringen produceras av Inmedic i Bredaryd, del av Hammarplastkoncernen. I emissionen har även Hammarplast gått in som ägare.

Efter konflikt med en tidigare ägare, norska Caprice Medical, tvingades CarpoNovum 2010 säga upp all personal utom Anders Grönberg. Arbetet har sedan gradvis trappats upp med hjälp av konsulter, bland annat två säljare i Danmark. Nu håller bolaget på att utöka bemanningen ytterligare. Till att börja med ska en VD-assistent anställas, och sannolikt även en säljare för den svenska marknaden.

CarpoNovum grundades 2006 av Anders Grönberg och Henrik Thorlacius som tillsammans står bakom utvecklingen av kopplingsringen. De två tillhör de största ägarna med omkring 20 procent vardera. Fru Berta Kamprads stiftelse äger ungefär lika mycket. Övriga ägare är Hammarplast, Lunds universitets holdingbolag LUAB och ett antal privatpersoner.

Styrelseordförande är Denis Viet-Jacobsen, grundare av det danska investmentbolaget Altor Equity Partners. Bland övriga styrelsemedlemmar finns Connects VD Nicholas Jacobsson och juristen Hans Skalin, ansvarig för den legala strukturen i Kampradsfären.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget CarpoNovum har avslutat en emission som ger bolaget omkring 15 miljoner kronor. Största investerare är Fru Berta Kamprads stiftelse […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.