fredag 29 mars 2024

inloggad som

Företagsfinansiering olöst knut i Medicon Village

Kort sagt: Om exakt två månader öppnar Ideon Medicon Village i AstraZenecas lokaler i Lund. Forskningsbyn kan få stor betydelse för akademin, medan de unga företagen står inför tuffa utmaningar bakom de tegelgula fasaderna.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det är snart ett år sedan affärsmannen Mats Paulsson gick ut med sin 100-miljonersdonation och planerna på en helt ny forskningsby, inriktad mot bioteknik och läkemedel.

Beskedet tände ett hopp. AstraZenecas högklassiga lokaler kommer till nytta igen och redan 2014 ska 900 personer jobba med life science där — lika många som Astra hade vid nedläggningsbeslutet.

Men på sina håll är projektet betydligt skörare än vad tegelkomplexet utmed E22 skvallrar om. Ideon Medicon Village är ingen fastighetsaffär, utan en delikat vision om framtida innovationsmiljö. Där måste mycket klaffa.

Det är en relativt enkel uppgift för universitet och Region Skåne att flytta cancercentrum och biobank till lokalerna. Nästa steg är desto svårare. För att lyfta life science-klustret i Skåne gäller det att få 1 plus 1 att bli 3.

Här är skapandet av livskraftiga företag en lika avgörande som svårlöst knut.

För det första gäller det att snabbt skapa en kritisk massa av forskare och företag. Ideon Medicon Village får inte bli en spökstad när nu Astra-personalen slutar. Området måste vara spännande och fräscht, ett ställe för hungriga entreprenörer.

Det är sedan länge klart att Lund Life Science Incubator flyttas till sajten. För några veckor sedan kom också första nyetableringen, Stockholmsbaserade Bactiguard. Till skillnad från bolagen i bioinkubatorn handlar det om en verksamhet som fått igång en mångmiljonförsäljning och vet vad det steget innebär. Det kan bli nyttig korsbefruktning med de lokala uppstickarna. Samtidigt handlar det bara om ett litet strategikontor. Medicon Village skulle må bra av en riktigt stor företagsetablering för att få till mixen av affärsmän och forskare.

I uppbyggnaden finns risk för kannibalisering. Ett scenario är att Medeon i Malmö dräneras på intressenter. På kort sikt kan det också bli dragkamp inom Lund, där vakanserna för kontorslokaler nu ökar efter Sony Ericssons neddragningar. Inte minst får grannen Ideon vara beredd på att hyresgästerna uppvaktas. Som Rapidus kunde berätta igår är BioInvent ett av företagen som överväger att flytta över gatan.

Utifrån sett förefaller just kopplingen mellan Ideon och Medicon Village tunnas ut. Den senaste pressreleasen om Bactiguard nämner inte Ideon alls, medan prefixet kändes oerhört viktigt i början. När portarna slås upp den 10 januari kommer det bara stå Medicon Village på de stora skyltarna.

Det finns inget avtal som reglerar användande av namnet Ideon. Hur tätt ska samarbetet egentligen vara? Förhandlingar pågår. Men de brådskar, profileringen är viktig.

Den största utmaningen för den nya forskningsbyn handlar ändå om kapital.

Mats Paulssons stiftelse köper loss fastigheten för ett rejält underpris. Driftsbolaget ska sedan ta marknadsmässiga hyror och på så sätt generera löpande överskott. Pengarna är tänkta att gå tillbaka till forskning och innovation.

Upplägget har beskrivits som ett självspelande piano, men det krävs mer.

Längre fram i tiden när Medicon Village är fullt utbyggt handlar det årliga överskottet om 50 miljoner kronor. För att driva medicinsk forskning och bygga företag är det bara en grundplåt.

Exempelvis sätter dagens småbolag i bioinkubatorn sprätt på över 20 miljoner om året. Skulle vi addera Bactiguards förlust från ifjol har vi redan där ett minushål på över 50 miljoner. Så frågan om ytterligare riskkapital till regionen måste lösas om vi vill se fler växande företag.

Bakom fasaderna pågår samtal med fler finansiärer, till såväl stiftelsen som nätverket Investment Partners. Stalltipset är att vi de närmaste månaderna får nyheter om att affärsmän som Ingvar Kamprad och Karl-Axel Granlund går in och backar upp initiativet.

Mer utvecklingskapital till företagssidan skulle öka chanserna för att Ideon Medicon Village blir mer än ett akademiskt projekt.

Kort sagt: Om exakt två månader öppnar Ideon Medicon Village i AstraZenecas lokaler i Lund. Forskningsbyn kan få stor betydelse […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]