fredag 17 maj 2024

inloggad som

Nya ägare — effektivisering väntar skånskt biotekbolag

Amerikanska RepliGen köper Novozymes Biopharma i Lund. Av de runt 60 anställda följer samtliga utom tre med i affären. Men nu väntar effektivisering av verksamheten.

Novozymes, med huvudkontor i Bagsvaerd utanför Köpenhamn, släpper sitt skånska dotterbolag för 22,7 miljoner dollar. Därtill betalar RepliGen en tilläggsköpeskilling på 5,7 miljoner om utsatta mål uppfylls.

RepliGen är noterat på Nasdaq-börsen och omsatte runt 30 miljoner dollar senaste räkneskapsåret. Novozymes Biopharma omsatte i fjol drygt 100 miljoner svenska kronor, med en förlust på 13 miljoner. RepliGen vill inte kommentera om det väntar nedskärningar i Lund, men nämner outsourcing av delar av verksamheten som en möjlig besparingsåtgärd.

Samtidigt räknar bolaget med kraftig tillväxt inom sektorn för biologiska läkemedel de närmaste åren. Bakom förvärvet ligger en önskan att bredda såväl kundbasen som produktportföljen. Innan affären stod en enda kund för över halva RepliGens omsättning.

Så sent som 2008 investerade Novozymes 25 miljoner dollar i anläggningen i Lund, men som Rapidus tidigare berättat drog bolaget ner personalstyrkan från 100 anställda till 64 sedan ett större samarbete med Sanofi-Aventis angående en antimikrobielle peptid strandat.

— Vi gav det till slutet av 2010 att hitta nya partner. De senaste sju månaderna har vi arbetat med försäljningsspåret och det har intensifierats de sista två månaderna, säger Thomas Videbæk, VD för Novozymes Biobusiness, till Rapidus.

I princip samtliga anställda följer med i affären. VD Mikael Bundgaard-Nielsen lämnar sin post och kommer att arbeta på andra håll i Novozymes. Bland Novozymes Biopharmas kunder finns GE Healthcare och EMD Millipore.

Joel Lyth

Amerikanska RepliGen köper Novozymes Biopharma i Lund. Av de runt 60 anställda följer samtliga utom tre med i affären. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]