tisdag 14 maj 2024

inloggad som

DuoCort i miljardaffär

Helsingborgsbaserade DuoCort säljer rättigheterna till sitt läkemedel mot binjurebarkssvikt till amerikanska ViroPharma. Affären ger i ett första skede DuoCort intäkter på 220 miljoner kronor, men den kan bli värd uppåt en miljard.

DuoCort läkemedel Plenadren är en tablett för patienter med binjurebarkssvikt, då produktionen av hormonet kortisol inte fungerar normalt. Genom att utsöndra hydrokortison i en takt som motsvarar kroppens behov ska tabletten kompensera kortisolbristen och göra livet lättare för de cirka 200.000 patienter som lider av binjurebarkssvikt, bara i Europa.

Affären sker formellt genom att Nasdaqnoterade ViroPharma köper dotterbolaget DuoCort Pharma. Den genomförs när DuoCort har fått EU-godkännande för Plenadren, vilket väntas ske när som helst. Därefter får DuoCort tilläggsbetalningar på maximalt 860 miljoner kronor då regulatoriska mål och försäljningsmål uppnås.

Plenadren var DuoCorts enda aktiva projekt. När affären nu är i hamn ska bolaget dels inrikta sig på att stödja ViroPharmas fortsatta arbete med läkemedlet, dels göra upp planer för framtiden.

— Det som finns kvar i DuoCort är folket, kunnandet och en hög med pengar. Nu ska vi ta en diskussion för att se vad vi ska göra framåt, säger ordföranden Jacob Kaluski.

Bland huvudägarna till DuoCort finns Inter Life Science, Länsförsäkringar Skåne och Göteborgsbaserade riskkapitalbolaget T-bolaget. Någon större personalstyrka har DuoCort inte, arbetet har främst skett med konsulter.

Erik Olausson

Helsingborgsbaserade DuoCort säljer rättigheterna till sitt läkemedel mot binjurebarkssvikt till amerikanska ViroPharma. Affären ger i ett första skede DuoCort intäkter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.