fredag 3 maj 2024

inloggad som

Danska internetprofiler bakom ny publiceringssajt

Köpenhamnsbolaget Movellas har fått en av Danmarks tyngsta IT-profiler Jimmy Maymann som investerare. Maymann låg bakom videotjänsten GoViral som i januari i år såldes till AOL för 650 miljoner kronor. Han satt tidigare även i styrelsen för Polar Rose. Nu inleder Movellas en expansion på den svenska och engelskspråkiga marknaden.

Movellas har utvecklat en tjänst för publicering av e-böcker riktat mot mobila enheter. Inspirationen är hämtat från Japan där liknanden tjänster har miljarder nedladdningar varje månad. Under hösten har Movellas registrerat 600.000 nedladdningar per månad av de drygt 15.000, främst danska, titlarna som publicerats på sajten.

En svensk version är på gång och bolaget är också i färd med att etablera ett kontor i London. Enligt VD Joram Felbert för Movellas samtal om en lanseringskampanj med en av de största brittiska telefonoperatörna.

— Efter att vi uppmärksammats av BBC har vi sett en markant ökning av brittiska besökare och det är i första hand den marknaden vi vill växa på nu, säger Joram Felbert.

Till skillnad från många andra publiceringsverktyg bygger Movellas system på att läsarna kontinuerligt ska kunna kommentera bokens utveckling i takt med att nya kapitel i boken publiceras. Tjänsten knyts också till flera sociala medier för att öka spridningseffekten.

Under hösten har antalet anställda växt från tre till tolv anställda och Joram Felbert räknar med att personalstyrkan ska öka ytterligare det närmaste halvåret.

Tidig investerare var Seed Capital som gick in med 1,8 miljoner danska kronor, men de har enligt VD Joram Felbert köpts ut. Istället har bland andra Jimmy Maymann gått in som investerare, med hur mycket kapital vill Joram Felbert inte uppge. In i styrelsen kommer också GoVirals VD René Rechtman som tidigare fanns med Tradedoublers ledningsgrupp, samt Eric Lawson-Smith från riskkapitalbolaget Arma Partners.

Joel Lyth

Köpenhamnsbolaget Movellas har fått en av Danmarks tyngsta IT-profiler Jimmy Maymann som investerare. Maymann låg bakom videotjänsten GoViral som i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.