måndag 29 april 2024

inloggad som

Sophion i svenska händer siktar på uppköp

Med 50 miljoner kronor från nya ägaren Ratos i ryggen rustar danska Sophion Biosciene för att växa. Men inte i första hand organiskt, utan genom företagsköp.

Det uppger VD Torsten Freloft för Rapidus. Därmed har strategin lagts fast efter att Sophion i augusti köptes upp av Biolin Scientific, ett dotterbolag till investeringsbolaget Ratos som är noterat på Stockholmsbörsen. Bland säljarna fanns NeuroSearch, SLS Ventures, Dansk Erhvervsinvestering och Vækstfonden.

Utöver 145 miljoner danska kronor i köpeskilling har Ratos skjutit till ytterligare 50 miljoner svenska kronor till det Köpenhamnsbaserade medicinteknikbolaget. Sophion producerar utrustning till så kallad Automated Path Clamping-teknik, som används för att analysera reaktioner i cellernas jonkanaler. Tekniken kan användas till att mäta vilken effekt, eller bieffekt, läkemedel får.

— Genom att köpa oss fick Biolin Scientific en ny plattform inom life science. Den ska nu utvidgas med oss i spetsen, men själva Sophion kommer inte nyanställa utöver de tre tjänster vi nu har utannonserat, säger Torsten Freloft.

Sophion har 45 anställda i Köpenhamn, sju i New Jersey och en i Japan. I kundlistan finns läkemedelsbolag över hela världen, inte minst i Kina. 2010 omsatte verksamheten 83 miljoner danska kronor med ett resultat på 8 miljoner.

Det är inte långt ifrån köparen Biolin Scientific, som omsatte 142 miljoner kronor förra året och gjorde en vinst på 12 miljoner. Bolaget utvecklar analysinstrument för forskning och diagnostik, men har flest kunder inom materialvetenskap. Vid köpet av Sophion var det uttalade målet att öka antalet life science-kunder. Biolin var själv noterat på Stockholmsbörsen fram till februari i år, då Ratos köpte ut återstående aktier.

Mer om Ratos får du just nu på RapidusTV. Följ länken längre ner i nyhetsbrevet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Med 50 miljoner kronor från nya ägaren Ratos i ryggen rustar danska Sophion Biosciene för att växa. Men inte i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.