torsdag 25 april 2024

inloggad som

Teknopol lägger ner LSBC – satsar på diabetes

Life Science Business Center i Lund fick aldrig luft under vingarna. Nu lägger Teknopol ned programmet och satsar istället på Zirro, ett projekt som ska skapa nya affärsmöjligheter i kampen mot diabetes.

Life Science Business Center, LSBC, fick stort genomslag när det presenterades i kölvattnet efter AstraZenecas nedläggningsbesked våren 2010. Förebilden var Mobile Heights Business Center, MHBC, som också drivs av Teknopol. Medan partnerföretag står för idéer, behov och patent utvecklar entreprenörerna idéerna och tar dem till marknaden. Bland de bolag som tagit avstamp i Mobile Heights Business Centers utvecklingsprogram finns Resqu, Nocturnal Vision och Zaplox.

Medan Mobile Heights Business Center backas upp av bland andra Ericsson, Sony Ericsson och Telia hade Life Science Business Center fått Region Skåne, Aventure och Innovator Skåne som partner. Men det räckte inte för att ge projektet lyftkraft.

— Vi fick inte den respons från industrin som vi hoppats på och därför gör vi nu ett omtag, säger Teknopols VD Anders Dellson.

I dag samlas ett 30-tal personer, däribland diabetesforskare och representanter för livsmedelsindustrin till en kick-off för Zirro, som ännu bara är en förstudie. Det framtida projektet är tänkt att skapa affärsmöjligheter för entreprenörer och etablerade bolag kring vård och förebyggande åtgärder mot diabetes. Med över 350.000 drabbade i Sverige är diabetes en av våra stora folksjukdomar.

Utöver Teknopol står Mobile Heights, Skånes Livsmedelsakademi, Vinnovastödda Hälsans nya verktyg i Linköping, Acreo och klusterorganisationen Future Position X i Gävle bakom projektet. Förstudien pågår till januari men exakt hur Zirro ska utformas är inte spikat än.

— Vi riktar oss mot allt från spelutvecklare till beteendevetare och medicinteknikbolag. Det behövs många olika lösningar när det gäller att minska lidandet för de drabbade och ändra livsstil för de som riskerar att drabbas, säger projektledaren Helena Tillborg.

Budgeten på LSBC och MHBC var på totalt sju miljoner kronor, varav den största delen gått till MHBC. Bakom satsningen stod Vinnova, Innovationsbron, Region Skåne och Region Blekinge.

Anders Frick

Life Science Business Center i Lund fick aldrig luft under vingarna. Nu lägger Teknopol ned programmet och satsar istället på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.