fredag 17 maj 2024

inloggad som

BioMonitor räknar med dubblad omsättning

Affärerna börjar ta fart på allvar för Sunstone Capital-ägda BioMonitor i Köpenhamn. Årets omsättning ser ut att landa på omkring tio miljoner danska kronor, och 2012 räknar VD Arsalan Kharazmi med att dubbla den siffran och nå positivt kassaflöde.

BioMonitor arbetar med en patenterad teknik som visar om kroppen bildar antikroppar mot proteinläkemedel, något som riskerar att göra medicinen overksam. Proteinläkemedel används bland annat av patienter med autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism och Crohns sjukdom. I år har bolaget slutit två större avtal, ett med amerikanska Exagen Diagnostics om patienttester i Nordamerika, och ett med svenska Pharmacia-avknoppningen Phadia, som nyligen köptes av Thermo Fisher Scientific.

Hur mycket de nya avtalen är värda är inte officiellt, men Phadia betalade en större engångssumma och kommer att betala engångsbelopp när företaget lanserar patienttester med BioMonitors teknik i Europa och USA. Därefter tillkommer royalty.

Merparten av avtalet med Phadia är inte exklusivt. Ett undantag är BioMonitors cellbaserade iLite-teknologi, som används för att redan i utvecklingsfasen testa om läkemedel riskerar att ge antikroppsbildning. BioMonitor och Phadia har nu ett ömsesidigt exklusivt avtal om att erbjuda Phadias kunder sådana analyser.

BioMonitors största ägare är Sunstone Capital, och för tillfället finns inga planer på att ta in ytterligare pengar. Det nuvarande kapitalet ska räcka omkring ett år. BioMonitor har tolv anställda i Danmark, fem i Irland och tre på en forskningsavdelning i Frankrike där man inom kort anställer ytterligare en person.

Lisa Kirsebom

Affärerna börjar ta fart på allvar för Sunstone Capital-ägda BioMonitor i Köpenhamn. Årets omsättning ser ut att landa på omkring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]