söndag 19 maj 2024

inloggad som

100 miljoner ger Välinge egen produktion

Förra veckan tog Niclas Håkansson över som VD för utvecklingsbolaget Välinge International. En av hans första uppgifter blir att bygga upp en ny produktionslinje för det som ska bli bolagets nya kassako, pulvergolv. Investeringen ligger på runt 100 miljoner kronor. Parallellt satsar bolaget på nanoteknikgolv i ett samarbete med danska Photocat.

Under hösten ska den befintliga produktionslinjen för Välinges nya pulvergolv dras igång i Viken för större produktionsserier. Men redan nu finns planer på ytterligare en linje med betydligt högre kapacitet.

Pulvertekniken gör det möjligt att i ett steg pressa fram det nya ytmaterialet, som kan anpassas för att i utseende och egenskaper efterlikna trä, sten eller klinker. Pulvret består i huvudsak av en blandning av träfiber, aluminiumoxid, pigment och bindemedel.

Inom en tioårsperiod räknar Niclas Håkansson med att pulvergolvet ska gå förbi klickgolven som Välinges största affärsområde. Bolaget ser också potential att använda materialet i andra applikationer, exempelvis till bänkskivor och inom möbelindustrin.

I dag har Välinge omkring 65 anställda. Klickgolven tillverkas på licens av samarbetspartner. Den nya produktionslinjen väntas ge ett tiotal nyanställningar.

Parallellt med pulvergolvet har Välinge tagit fram golv med nanopartiklar av titandioxid vilka ger upphov till en fotokatalytisk effekt där solens uv-ljus bryter ner skadliga partiklar. Den utvecklingen har delvis gjorts tillsammans med danska Photocat i det gemensamt ägda bolaget Välinge Photocatalytic. Första licensavtalen ska enligt Niclas Håkansson bli klara under hösten.

Välinge International omsatte ifjol runt 600 miljoner kronor, med en vinst på 220 miljoner.

Joel Lyth

Förra veckan tog Niclas Håkansson över som VD för utvecklingsbolaget Välinge International. En av hans första uppgifter blir att bygga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]