lördag 11 maj 2024

inloggad som

Neo Technology landar tio miljoner dollar…

Databasutvecklaren Neo Technology på Minc workspace tar in tio miljoner dollar, motsvarande drygt 70 miljoner kronor, i riskkapital. Fidelity Growth Partners Europe ansluter till de tidigare investerarna. Bland de nya kunderna syns Adobe och Cisco.

Kapitalet ska accelerera försäljningen av Neo Technologys databas, Neo4j, som till skillnad från traditionella databaser sparar information i grafer istället för tabeller. Det är framväxten av molntjänster som har gjort marknaden för alternativa databassystem glödhet. Under året har flera sociala nätverk som Viadeo och StudiVZ lagts till Neo Technologys kundlista. Därtill finns enligt VD Emil Eifrém ett antal stora internetbolag som inte vill skylta med sina namn.

— Vi har varit i en situation där vi inte har kunnat hantera alla kundförfrågningar och nu kommer vi framför allt att stärka säljorganisationen, säger Emil Eifrém.

Neo Technologys databas är byggd med öppen källkod och kan därmed laddas ner gratis av vem som helst. Intäkterna kommer från support och en premiumversion åt företag som bland annat ger fler möjligheter till övervakning och backup av systemet.

— I år räknar vi med att omsätta runt tio miljoner kronor. Med den orderstock vi redan har bör vi tre- till fyrdubbla det under 2012, säger Emil Eifrem.

En generell fördel med grafbaserade databaser är att de är enklare att skala upp på fler dataservrar och därtill är mer beräkningseffektiva vid hantering av stora mängder löst strukturerad data, som finns i exempelvis social medier. Till skillnad från de flesta andra grafbaserade databaserna är Neo4j också ”transaktionell”, en garanti för att det inte tillfälligt uppstår motstridiga uppgifter i databasen.

— Det är oerhört viktigt vid affärskritiska applikationer där betalningar är inblandade. Det, och ett starkt javastöd, är två av våra starkaste försäljningsargument, säger Emil Eifrém.

In som styrelseordförande och medinvesterare kommer också Rod Johnson, grundare och VD för Java-leverantören SpringSouce, som 2009 förvärvades av VMWare för runt 420 miljoner dollar.

— Han är den kanske mest framgångsrika företagaren inom öppenkällkod och kommer nu att arbeta jämte mig med bolagets strategiska beslut, säger Emil Eifrém.

Neo Technology grundades 2007 och bland de tidigare ägarna finns Sunstone Capital, Conor Venture Partner och Innovationsbron.

Joel Lyth

Databasutvecklaren Neo Technology på Minc workspace tar in tio miljoner dollar, motsvarande drygt 70 miljoner kronor, i riskkapital. Fidelity Growth […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen