måndag 22 april 2024

inloggad som

Aros Pharma testar smärtläkemedel i Sverige

Forskningsbolaget Aros Pharma i Köpenhamn planerar under hösten en klinisk studie på svenska sjukhus. 25 patienter med tarmsjukdomen IBS, irritabel tjocktarm, ska testa företagets läkemedelssubstans mot smärta. Bolaget söker nu tillstånd från svenska Läkemedelsverket för att få genomföra studien.

Aros Pharma grundades 2009 av forskningsbolaget EpiTherapuetics VD Martin Bonde tillsammans med holdingbolaget Novo A/S. Målet var att köpa in lovande läkemedelsprojekt som fått ekonomiska problem på grund av finanskrisen, och det första projekt som valdes ut var den aktuella smärtsubstansen. Den var ursprungligen patenterad av danska NeuroSearch men såld till kanadensiska bolaget PainCeptor, som i dag är nedlagt. Det handlar om ett småmolekylärt läkemedel som påverkar en typ av syrakänsliga jonkanaler (ASIC) i tarmens celler, som tros spela en viktig roll för smärtorna vid IBS.

Sedan läkemedelsprojektet övertagits av Aros Pharma har Novo Seeds tillsammans med Seed Capital Denmark investerat omkring tolv miljoner danska kronor i bolaget.

— Vi vill eventuellt testa läkemedlet på en annan indikation också där patienter får bröstsmärtor och halsbränna av magsyra som tränger upp i matstrupen. Men i så fall behövs mer kapital, omkring en miljon euro, och vi hoppas finna en till såddinvesterare, säger VD Henrik Blou.

Han är även affärsutvecklare i EpiTherapeutics, och ledde tidigare antibiotikabolaget MycoTeq som fick läggas ner när investerarna uteblev. Verksamheten i Aros Pharma driver han tillsammans med Gert Bolwig som har en bakgrund i bland annat Nycomed och Sanos Bioscience. På sikt kan Aros Pharma komma att köpa in fler läkemedelsprojekt.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Aros Pharma i Köpenhamn planerar under hösten en klinisk studie på svenska sjukhus. 25 patienter med tarmsjukdomen IBS, irritabel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad