torsdag 25 april 2024

inloggad som

Sten K investerar i nanoskydd mot mögel

Industrimannen och riskkapitalisten Sten K Johnson miljoninvesterar i det nystartade Lundabolaget Prebona, som tagit fram nanopartiklar av silver för att skydda ytor mot alger, mögel och bakterier. Företaget har även fått bidrag på 300.000 kronor från Innovationskontor Syd.

— Totalt har vi fått in cirka två miljoner kronor, vilket ger möjlighet till uthållighet ett tag framöver. Det kan även bli aktuellt med en andra finansieringsrunda vid ett senare tillfälle, säger VD Henrik Hedlund.

Han grundade Prebona tillsammans med Jan-Erik Otterstedt, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola, som uppfunnit tekniken. Nanosilvret har tidigare utvecklats i Jan-Erik Otterstedts bolag Small Particle Technology GBG.

Prebonas mål är att sälja mögelskydd på licens, men än så länge har bolaget enbart genomfört enskilda referensprojekt. Från början var bolaget inriktat på industriell förbehandling av byggytor, men nu är fokus främst på efterbehandling av exempelvis fasader, då detta enligt Henrik Hedlund ger bäst kommersiella möjligheter på kort sikt. Såväl takpapp, trä som betong kan impregneras och skyddas med hjälp av nanosilver.

Enligt Henrik Hedlund finns det även en stor potential inom målarfärg och textilområdet, och bolaget testar nu olika recept och koncentration av nanopartiklarna, beroende på färg och typ av textilier.

Anders Frick

Industrimannen och riskkapitalisten Sten K Johnson miljoninvesterar i det nystartade Lundabolaget Prebona, som tagit fram nanopartiklar av silver för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.