torsdag 25 april 2024

inloggad som

Sladdlösa mobilladdare nytt ben för AudioDev

Efter att ha tillverkat testutrustning för optiska lagringsmedier som cd- och blu-rayskivor i mer än två decennier breddar AudioDev verksamheten. Om några veckor lanseras första produkten riktad mot trådlösa laddningsenheter för allt från mobiltelefoner till digitalkameror.

Testutrustningen är designad i samarbete med Philips för att möta kraven från Wireless Power Consortium, en global sammanslutning av teknikbolag som syftar till att sätta en standard för sladdlös laddning av hemelektronik. Tekniken bygger på magnetisk induktion, där spolar i elektroniken alstrar ström då de kommer i närheten av laddarens magnetfält. Med en global standard, kallad Qi, ska samtlig hemelektronik kunna laddas på samma laddningsmatta, på motsvarande sätt som alla olika apparater med Bluetooth kan kommunicera. Utöver Philips samsas AudioDev med jättar som Samsung, Panasonic, Nokia och Sony Ericsson i konsortiet. 

Efter konkurs och återstart 2009 har ett nedbantat AudioDev vänt förlusterna till positivt kassaflöde. 2010 slutade omsättningen på 29,6 miljoner kronor med en knapp vinst på 320.000 kronor. Med testutrustning för elektronikladdare får AudioDev en välbehövlig ny inkomstkälla, menar VD Peter Falk.

— På det här sättet skaffar vi oss ett andra ben att stå på, vilket jämnar ut försäljningen över året, säger han.

AudioDev sysselsätter i dag 14 personer i Malmö och 4 vid två kontor i USA. Ägare är Jan Barchan och Frankie Wu.

Erik Olausson

Efter att ha tillverkat testutrustning för optiska lagringsmedier som cd- och blu-rayskivor i mer än två decennier breddar AudioDev verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.