onsdag 24 april 2024

inloggad som

Japansk speljätte öppnar utvecklingsstudio i Köpenhamn

Danska spelbolaget IO Interactives moderbolag Square Enix håller i tysthet på att bygga upp en ny, separat spelutvecklingsstudio i Köpenhamn. Rekryteringen pågår för fullt och redan nu har studion några tiotal anställda, erfar Rapidus. Square Enix är noterat på Tokyobörsen och omsätter mer än en miljard kronor om året.

Koncernen är känd för jätteproduktioner som Final Fantasy, Dragon Quest och Kingdom Hearts, men enligt Rapidus källor är inriktningen för den nya spelstudion små enkla vardagsspel. I branschen kallas spelen för casual games och spelas bland annat på mobiltelefoner, läsplattor och i webbläsare.

Marc Skouborg, marknadschef på IO Interactive i Köpenhamn, vill inte säga någonting om den nya studion och hänvisar till att moderbolaget Square Enix är börsnoterat i Japan. En av huvudpersonerna bakom den nya studion är Janos Flösser, kreativt ansvarig för Square Enix Europe och en veteran inom spelbranschen. Han arbetade närmare tio år på IO Interactive, och är en av upphovsmännen bakom spelsuccéer som Hitman och Freedom Fighters. Janos Flösser är för tillfället på resande fot i Kina och har inte gått att nå för en kommentar.

Square Enix har mer än 3.000 anställda runt om i världen. Omsättningen senaste räkenskapsåret var tolv miljarder japanska yen, motsvarande en dryg miljard svenska kronor. För två år sedan köpte bolaget upp brittiska Eidos, som 2004 förvärvat danska IO Interactive. Holdingbolaget Square Enix Europe ansvarar i dag för publiceringen i Europa av koncernens alla nya produktioner.
 
Enligt siffror från organisationen Dataspelsbranschen sysselsatte dansk spelindustri drygt 550 personer 2010. Närmare en tredjedel arbetar på IO Interactive, som är Danmarks största spelutvecklingsbolag. Bland övriga drakar i regionen finns Ubisoft Massive i Malmö, som det senaste året växt till 200 anställda och är i färd med att rekrytera ytterligare 100 personer.

Anders Frick

Danska spelbolaget IO Interactives moderbolag Square Enix håller i tysthet på att bygga upp en ny, separat spelutvecklingsstudio i Köpenhamn. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.