torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Skåne pilotlän för innovationsstöd i vården

Med allt fler privata inslag i vården ökar även behovet av affärsutveckling och innovation på sjukhus och vårdcentraler. Det menar Tillväxtverket, som nu avsätter fyra miljoner kronor i utvecklingspengar till skånska entreprenörer inom vård och omsorg.

Pengarna ska gå till allt från affärsutveckling för kvarterets privata mödravårdscentral till produktutveckling av nya IT-system för patientjournaler. Med möjlighet att ge stöd på upp till 350.000 kronor per projekt har Almi Skåne till och med februari på sig att vaska fram entreprenörsdrivna satsningar som passar i mallen.

— Jag hoppas på en salig blandning av tjänster och produkter, kanske avknoppningar efter AstraZeneca. Det finns ju hyfsat många anställda inom vården så det borde finnas många idéer också, säger Johan Olsén från Almi Innovation.

Idag finns redan Innovator Skåne, Region Skånes bolag för att kommersialisera innovation inom regionens vård och omsorg. Målgruppen är dock bredare än för Innovator, som främst riktar sig till regionanställda. Totalt har Tillväxtverket avsatt 16 miljoner kronor till försöket, där Skåne och Västra Götaland får störst tilldelning med 4 miljoner var.

Erik Olausson

Med allt fler privata inslag i vården ökar även behovet av affärsutveckling och innovation på sjukhus och vårdcentraler. Det menar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.