söndag 19 maj 2024

inloggad som

98 miljoner till Boozt — skojätten Ecco ny storägare

Sedan starten 2007 har IT-bolaget Boozt växt till att sysselsätta 65 personer i Malmö. I dag kan Rapidus avslöja att familjeägda Ecco går in som ny storägare.

Tillsammans med tidigare huvudägaren Sunstone Capital satsar den danska skojätten 98 miljoner kronor i den lågprofilerade e-handelsuppstickaren.

Lejonparten av investeringen — drygt 60 miljoner kronor — står Sunstone Capital för, visar dokument som Rapidus tagit del av. Bolaget är storägare sedan november 2009 då det tillsammans med en rad privata investerare gick in med två miljoner euro i Boozt, som har fotbollsklubben Brøndbys förre chef Hermann Haraldsson som VD.

Enligt Boozts egna uppgifter sysselsätts i dag anställda motsvarande ett hundratal heltidstjänster, varav merparten i Malmö. Huvudbolaget i koncernen, BZT Fashion, ökade omsättningen från 11 miljoner kronor 2009 till 125 miljoner 2010, men redovisade samtidigt en förlust på över 50 miljoner. Ägarbolaget har under våren tvingats ta lån från Sunstone för att klara likviditeten.

Varken Herman Haraldsson eller Eric-Alan Rapp, som ansvarar för Sunstones engagemang i Boozt, vill kommentera den senaste investeringen. Eric-Alan Rapp säger dock att Sunstone ser stor potential i företaget.

— E-handelsmarknaden växer snabbt och konkurrensen är liten. Dessutom har Boozt ett av de bästa ledningsteam jag sett, säger han till Rapidus.

Under 2011 väntas den svenska e-handeln växa med nio procent till 27,3 miljarder kronor, enligt Handelns Utredningsinstitut. Boozt har siktat in sig på försäljningen av kläder och skor, det segment som växer snabbast i dag. Bolaget sköter hela e-handelsverksamheten, från marknadsföring till logistik, åt ett trettiotal kläd- och skomärken, däribland Jack & Jones, Esprit — och Ecco.

Jyllandsbaserade Ecco säljer skor för ett antal miljarder kronor om året, vilket gjort ägarfamiljen till en av Danmarks rikaste.

I samband med affären går Eccos operative chef Michael Hauge Sörensen in i styrelsen för Boozts ägarbolag. Ny i styrelsen är även Merete Lundbye Møller från Sunstone Capital medan Sunstone-kollegan Jørgen Smidt går ur. Ordförande är danska modehuset IC Companys förre VD Henrik Thielbjørn. Med en nästan 50-procentig andel är Sunstone även efter emissionen den i särklass största ägaren i Boozt.

Erik Olausson

Sedan starten 2007 har IT-bolaget Boozt växt till att sysselsätta 65 personer i Malmö. I dag kan Rapidus avslöja att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]