fredag 17 maj 2024

inloggad som

Skånskan lockar danskt mediebolag till Sverige

Köpenhamnsbaserade Video4news har redan DR, TV 2 och en rad danska morgontidningar som kunder. Nu etableras ett svenskt dotterbolag för att bearbeta de skånska medierna. Första kunden är Skånska Dagbladet.

Video4news använder mjukvara för videodistribution på nätet och fyller själv kanalen med filmklipp från nyhetshändelser. Utöver fasta abonnenter som TV2 och DR har internationella medier som CNN och BBC betalat för att ladda ner och använda materialet. Bland kunderna för videodistribution finns en rad facktidningar och specialmedier samt bolag som skickar pressreleaser med rörliga bilder.

Affären med Skånska Dagbladet, som blir första fasta abonnenten i Sverige, har gett företaget mod att expandera österut. Det nya dotterbolaget hamnar i Linderöd, söder om Kristianstad, där den svenska partnern Peo Möller är baserad med bolaget Y-Photo. Till en början har sex frilansfotografer engagerats.

— Vi ser ett hål på den svenska marknaden för videoproduktion och distribution som vi kan fylla. Många nyhetsmedier har skurit ned på antalet fotografer. Vi kan leverera råmaterial bestående av aktuella, rörliga bilder som redaktionen själv kan redigera, säger VD Jakob Funder.

Jakob Funder menar att synergieffekterna med att finnas i både Danmark och Sverige syns direkt.

— Filmklipp i vår kanal har redan börjat gå över Sundet. Bland annat har klipp från våra svenska fotografer på en kantrad båt i Öresund använts av danska DR, säger han.

Jakob Funder utgör kärnan i bolaget tillsammans med sin bror Jesper Funder. Bolaget gjorde senaste räkenskapsåret en knapp vinst på 100.000 danska kronor efter skatt.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade Video4news har redan DR, TV 2 och en rad danska morgontidningar som kunder. Nu etableras ett svenskt dotterbolag för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]