fredag 23 februari 2024

inloggad som

Skånskan lockar danskt mediebolag till Sverige

Köpenhamnsbaserade Video4news har redan DR, TV 2 och en rad danska morgontidningar som kunder. Nu etableras ett svenskt dotterbolag för att bearbeta de skånska medierna. Första kunden är Skånska Dagbladet.

Video4news använder mjukvara för videodistribution på nätet och fyller själv kanalen med filmklipp från nyhetshändelser. Utöver fasta abonnenter som TV2 och DR har internationella medier som CNN och BBC betalat för att ladda ner och använda materialet. Bland kunderna för videodistribution finns en rad facktidningar och specialmedier samt bolag som skickar pressreleaser med rörliga bilder.

Affären med Skånska Dagbladet, som blir första fasta abonnenten i Sverige, har gett företaget mod att expandera österut. Det nya dotterbolaget hamnar i Linderöd, söder om Kristianstad, där den svenska partnern Peo Möller är baserad med bolaget Y-Photo. Till en början har sex frilansfotografer engagerats.

— Vi ser ett hål på den svenska marknaden för videoproduktion och distribution som vi kan fylla. Många nyhetsmedier har skurit ned på antalet fotografer. Vi kan leverera råmaterial bestående av aktuella, rörliga bilder som redaktionen själv kan redigera, säger VD Jakob Funder.

Jakob Funder menar att synergieffekterna med att finnas i både Danmark och Sverige syns direkt.

— Filmklipp i vår kanal har redan börjat gå över Sundet. Bland annat har klipp från våra svenska fotografer på en kantrad båt i Öresund använts av danska DR, säger han.

Jakob Funder utgör kärnan i bolaget tillsammans med sin bror Jesper Funder. Bolaget gjorde senaste räkenskapsåret en knapp vinst på 100.000 danska kronor efter skatt.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade Video4news har redan DR, TV 2 och en rad danska morgontidningar som kunder. Nu etableras ett svenskt dotterbolag för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.