fredag 26 april 2024

inloggad som

LU Bio investerar i ProNoxis i Lund

Tillsamman med börsnoterade Karolinska Development går LU Bio in med ytterligare fyra miljoner kronor i läkemedelsföretaget ProNoxis i Lund. Kapitalet ska gå till den fortsatta utvecklingen av medicin för autoimmuna sjukdomar.

ProNoxis tar fram småmolekylära läkemedel som ökar kroppens produktion av fria syreradikaler och på sätt motverkar autoimmuna, inflammatoriska sjukdomar. Arbetet bygger på forskning av Peter Olofsson och Rikard Holmdahl, professor i inflammationsmedicin vid Karolinska institutet.

— Pengarna går till ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Ett färdigt läkemedel ligger åtminstone tio år fram i tiden, säger VD Karin Bryder.

Hon är fortfarande den enda anställda, men i den aktivt arbetande styrelsen syns bland andra Active Biotechs VD Tomas Leanderson.

Sedan starten har LU Bioscience gått in med ett antal miljoner kronor i ProNoxis. I den nu aktuella emissionen satsar bolaget 2,5 miljoner medan Karolinska Development skjuter till 1,5 miljoner kronor. ProNoxis startade 2009 som en avknoppning från Redoxis, som även efter kapitaltillskottet är huvudägare.

Joel Lyth

Tillsamman med börsnoterade Karolinska Development går LU Bio in med ytterligare fyra miljoner kronor i läkemedelsföretaget ProNoxis i Lund. Kapitalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.