tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Första kunderna klara för Ripassos solteknik

|  ,
|  

Drygt ett år efter att finansieringen säkrats har Malmöbolaget Ripasso Energy fått sina första kommersiella kunder. Men än dröjer det innan bolagets solenergi generad med hjälp av stirlingmotor tas i bruk i stor skala.

Med teknik från Kockums, flera kända industrimän i ledningen och 55 miljoner från finska Ahlström Capital i ryggen vill Ripasso ta en del av den framväxande marknaden för förnybar energi. Bolaget kombinerar solfångare med en stirlingmotor för att generera el, en metod med högre verkningsgrad än dagens solceller.

— Nu har vi kunder som gör investeringar för kommersiell produktion av el. Vi fortsätter att arbeta med att få ner tillverkningskostnaden och ytterligare öka driftsäkerheten. Även om vi till stor del arbetar med välbeprövade delsystem har vi bytt ut i princip alla delar sedan grundversionen, säger Ripassos säljchef Tore Svensson.

Vilka de nu aktuella kunderna är vill Tore Svensson inte säga. Utöver dessa förs diskussioner med internationella aktörer inom energi- och fordonssektorn. Under året har Ripasso satt upp en egen testanläggning i södra Europa och nästa år ska serieproduktionen vara i gång.

De stora affärerna ligger dock några år fram i tiden, något Tore Svensson förklarar med att det då rör sig om investeringar i miljardklassen.

— Då krävs det att solenergisystemet har haft lång driftstid, säger han.

I dag har Ripasso tio anställda, därutöver sysselsätts periodvis ett fyrtiotal konsulter och produktionspersonal, bland annat vid Sibbhultsverken i nordöstra Skåne.

Joel Lyth

Drygt ett år efter att finansieringen säkrats har Malmöbolaget Ripasso Energy fått sina första kommersiella kunder. Men än dröjer det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.