onsdag 24 april 2024

inloggad som

EU-miljoner till Medicon Village-projekt

I väntan på företagsetableringar i Ideon Medicon Village jobbar initiativtagarna vidare på att fylla det nya life science-centret med innovationsstödjande verksamhet. Nu skjuter Tillväxtverket till 13 miljoner kronor ur EU:s regionala utvecklingsfond för planeringsarbetet.

Sex miljoner viks till Lund Life Science Incubator, som siktar på att kraftigt expandera verksamheten i och med flytten till Medicon Village nästa år. Resterande sju miljoner går till uppstarten av Foresight Institute, som ska kartlägga trender och göra prognoser för framtida behov inom vårdsektorn, samt Science Support Center.

— Vi ska hjälpa småföretagen få tillgång till forskarresurser, som att få kontakt med forskare, göra experiment eller boka stråltid i Max IV och ESS, säger Anette Orheim, samverksansansvarig vid Lunds universitet och projektkoordinator för Science Support Center och Foresight Institute.

Pengarna kommer gå till att spika organisationernas struktur och hitta de bästa arbetsmetoderna. EU-finansieringen löper över maximalt tre år men Anette Orheim räknar med att vara igång långt tidigare än så.

— Men för att klara driften behöver vi hitta mer finansiering, säger hon.

Ännu har Tillväxtverket inte tagit det formella beslutet om EU-medlen. Tisdagens beslut från Strukturfondspartnerskapet, med 17 ledamöter varav majoriteten regionpolitiker, kan verket dock inte gå emot.

Erik Olausson

I väntan på företagsetableringar i Ideon Medicon Village jobbar initiativtagarna vidare på att fylla det nya life science-centret med innovationsstödjande verksamhet. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.