tisdag 23 april 2024

inloggad som

Sony Ericsson rekryterar igen — söker 30 i Lund

|  
|  

Efter flera års kräftgång och närmare 500 uppsagda i Lund och ännu fler indragna konsulttjänster börjar Sony Ericsson rekrytera igen. För närvarande ligger ett trettiotal platsannonser ute för Lund.

Tjänsterna gäller ingenjörer och projektledare inom allt från antenndesign till systemarkitektur. Det är första gången Sony Ericsson anställer i någon större omfattning sedan krisåren då telekomjätten sade upp ett antal tusen anställda världen över.

Parallellt med rekryteringarna i Lund söks folk till utvecklingsavdelningarna i Silicon Valley och Peking, drygt 20 tjänster på vardera ställe. Mats Bark, chef för bolagets internkommunikation, vill ändå tona ner betydelsen av att Sony Ericsson vänt från varsel 2009 till nyanställningar i dag.

— Vi är i ett annat läge nu än för några år sedan, men det handlar inte om några massiva nyrekryteringar. Vi har inte haft några nyanställningar på ett tag och då är det ett bra läge att fylla luckorna, både med motsvarande kompetens vi haft tidigare och med ny kompetens som speglar vår satsning på smartphone-mobiler, säger Mats Bark till Rapidus.

Och omstruktureringarna har gett resultat. En förlust på 838 miljoner euro 2009 vändes till en knapp vinst på 90 miljoner euro förra året. Även första kvartalet i år har bolaget visat svarta siffror, 11 miljoner euro i vinst.

Samtidigt har omsättningen fortsatt falla, från 1,41 miljarder euro första kvartalet 2010 till 1,14 miljoner euro samma period i år. Också marknadsandelen har successivt minskat, i dag är bara var 50:e såld telefon från Sony Ericsson. Att företaget ändå visat vinst beror främst på att satsningen på androidbaserade smartphones ger Sony Ericsson fler kronor per såld lur.

I dag sysselsätter verksamheten cirka 3.000 personer i Lund, varav 300 är konsulter.

Erik Olausson

Efter flera års kräftgång och närmare 500 uppsagda i Lund och ännu fler indragna konsulttjänster börjar Sony Ericsson rekrytera igen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad