söndag 12 maj 2024

inloggad som

Lidds i nyemission — förbereds för uppköp

Sedan starten 2003 har läkemedelsbolaget Lidds i Helsingborg tagit in närmare 70 miljoner kronor i kapital från ägare som Länsförsäkringar Skåne och Sydsvensk Entreprenörfond. Inom kort inleds en emission som ska ge ytterligare cirka 15 miljoner, samtidigt som ledningen siktar på att sälja bolaget innan året är slut. 

Ledningen har anlitat en amerikansk mäklare med målet att sälja hela bolaget eller ta in en ny storägare som på sikt tar över verksamheten. Mäklaren börjar i dagarna arbetet med att identifiera potentiella köpare och inleda förhandlingar.

— Det finns en viss sannolikhet för att intresserade bolag finns i USA. Då är det bra om vår förhandlare är där och har det kontaktnätet, säger Lidds projektledare Lars Åke Malmsten.

Den planerade emissionen riktar sig i första hand till befintliga ägare. Lars Åke Malmsten räknar med att det ska räcka för att ta bolaget fram till en färdig affär.

Lidds utvecklar en ny behandlingsform för prostatacancer där man injicerar ett hormonbaserat läkemedel direkt i prostatan. Samma läkemedel används redan i tablettform, men Lidds behandling ska ge samma eller bättre effekt med mindre biverkningar. I dagarna avslutas en patientstudie i fas II som visat goda preliminära resultat. En tilläggsstudie är planerad att starta efter sommaren.

Lidds ingår i företagsinkubatorn Puls i Helsingborg, som också är delägare. Bolaget har totalt över 100 aktieägare.

Lisa Kirsebom

Sedan starten 2003 har läkemedelsbolaget Lidds i Helsingborg tagit in närmare 70 miljoner kronor i kapital från ägare som Länsförsäkringar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen