fredag 23 februari 2024

inloggad som

CDON-grundare satsar på skånsk bombdetektor

Med ett ständigt närvarande terrorhot hoppas Lundabaserade TelluSecure på god jordmån åt sin mekaniska bomb- och knarkhund. Nu får bolaget in tidigare Metrochefen och Kinnevikveteranen Jan Sjöwall som delägare och arbetande styrelseledamot.

TelluSecure grundades i mitten av 2000-talet av elektronikkonsultbolaget Aditus Science och dåvarande Lundaprofessorn Bertil Persson. Basen var teknik för att mäta dricksvattenkvaliteten i ledningar med hjälp av doftsensorer. Sedan ett par år tillbaka fokuserar bolaget istället på luftburna dofter av gifter, narkotika och sprängmedel. Med mjukvara som kombinerar ihop signalerna från ett tiotal olika doftsensorer kan bolagets maskin detektera farliga ämnen i exempelvis paket- och godsflöden. Tänkta kunder är bolag som DHL, PostNord och Bring.

Först måste dock TelluSecures maskin färdigutvecklas från dagens betaversion, något som VD Jörgen Larsson räknar med kommer att ta ytterligare ett par år i anspråk. Bland annat behöver tiden som krävs för att scanna av varje paket kortas ned.

Med Jan Sjöwall får TelluSecure en rejäl tungviktare i styrelsen. Sedan han grundade TV-shop 1989, med avknoppningen CDON knappt tio år senare, har han bland annat varit vice VD för Metro International och ansvarat för tidningens expansion runt om i världen.

Jan Sjöwall skjuter inte till något kapital, men kommer få optioner i bolaget för sin arbetstid, uppger Jörgen Larsson. TelluSecure har idag en anställd men sysselsätter även en handfull konsulter från Aditus Science. Utöver Jörgen Larsson finns ordförande Jan Olofsson, Aditus Science ägare Bernt Böhmer och bolaget Plusteknik i Växjö i ägarlistan.

Erik Olausson

Med ett ständigt närvarande terrorhot hoppas Lundabaserade TelluSecure på god jordmån åt sin mekaniska bomb- och knarkhund. Nu får bolaget in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.