måndag 20 maj 2024

inloggad som

Danskt biodieselbolag växer i Sverige

Höjda danska skatter på biodiesel har fått Biofuel Express från Hørsholm på nordöstra Själland att satsa på den svenska marknaden. Inom fyra år hoppas bolaget att den i dag blygsamma omsättningen på 35 miljoner danska kronor ska vara uppe i en halv miljard, bland annat genom ett avtal med skånska kemikoncernen Perstorp.

Biofuel Express har tagit fram en distributionslösning för biodiesel inriktad mot den tunga fordonsbranschen. 2008 fick bolaget kapital från danska Vækstfonden men det är i Sverige, där biodiesel är skattebefriad, som tillväxten nu har tagit fart.

— Vi ser åt vilket håll utvecklingen går. Det är inte av fri vilja vi som danskt bolag har vår största marknad i Sverige. Till skillnad från i Danmark pressas biodiesel ut på den svenska marknaden, säger Biofuel Express VD Martin Sebastian Agdal.

Han kom närmast från danska Shell och leder nu Biofuel Express svenska verksamhet med tre anställda. Sedan 2009 sköter Biofuel Express dotterbolag distributionen av Perstorps rapsoljebaserade biodiesel.

I Malmö och Helsingborg ansvarar Biofuel Express nu för fem obemannade tankstationer. Därtill sköter bolaget ytterligare fem depåer åt Arriva. I Danmark har det största genombrottet hittills varit ett EU-projekt med Arriva och Citytrafik i Aalborg.

Först de senaste två månaderna har verksamheten visat positivt kassaflöde. Martin Sebastian Agdal gör bedömningen att det kommer krävas ytterligare 3-4 miljoner danska kronor för att klara den närmaste expansionen som delvis också finansieras genom avtalet med Perstorp.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Höjda danska skatter på biodiesel har fått Biofuel Express från Hørsholm på nordöstra Själland att satsa på den svenska marknaden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]