fredag 23 februari 2024

inloggad som

Skype-chef ska lyfta dansk SMS-betalning

I april lanserade Posten Danmark SMS-frankering av brev, ett system som utvecklats av Köpenhamnsbaserade Unwire. Nu laddar Unwires ägare för internationell lansering. In i styrelsen kommer Russ Shaw, vice VD på Skype, och Geoff Iddison från MasterCard.

I Norden är Unwire storspelare när det gäller mobila betalningslösningar. Kunder som TV4, DSB och Storstockholms Lokaltrafik använder redan bolagets betalningslösning. Mjukvaran används också vid TV-sända nöjesevenemang, som X-factor, där tittarna får vara med och rösta.

Nu tar ägarna internationella tungviktare till hjälp för att upprepa framgången även utanför Norden. Geoff Iddison är chef för MasterCards E-handel och har tidigare varit VD för speltillverkaren Jagex och PayPal i Europa. Russ Shaw kom till Skype 2009, närmast då från posten som innovationschef på det brittiska telekombolaget O2.

— Det är deras erfarenheter att lyckas i internationella sammanhang, snarare än deras nuvarande positioner, som gör det intressant att ta in dem i styrelsen, säger Unwires VD Peter Bredgaard.

Han var tidigare Telia Networks Danmarkschef men blev VD för Unwire 2007 i samband med att danska LD Equity köpte 66 procent av aktierna från grundarna.

Enligt Peter Bredgaard har inga ägarförändringar föranlett omstuvningen av styrelsen. Han gör bedömningen att den kommande expansionen kan genomföras utan kapitaltillskott.

— 2010 ökade vår omsättning med 15 procent men vinsten ökade procentuellt med det dubbla. Nu ska vi angripa såväl mogna som expansiva marknader, säger Peter Bredgaard.

Unwire vill inte uppge sin omsättning, men året före uppköpet låg den på över 100 miljoner danska kronor. Sedan dess har antalet anställda växt från 40 till 105 varav fem finns vid säljkontoret i Stockholm.

Joel Lyth

I april lanserade Posten Danmark SMS-frankering av brev, ett system som utvecklats av Köpenhamnsbaserade Unwire. Nu laddar Unwires ägare för internationell […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.