tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Fyra miljoner till biobank i Lund

Birka BioStorage har säkrat fyra miljoner kronor i investering från den jordanske affärsmannen Khalil Amro. Med kapitalet på plats sjösätts planerna för en biobank med lokaler i södra Lund.

Khalil Amro arbetar med export, bland annat inom medicinteknik. Han har nu gått in som ensam extern finansiär i projektet. Initialt kommer fem personer att arbeta i Birka BioStorage, som ska lagra och sköta logistiken av cellbanker och biologiskt referens- och råmaterial åt andra företag. VD Ali Ismail räknar med ytterligare ett par anställda under året.

— I augusti hoppas vi kunna ta emot råmaterial från vår första kund, som blir BioInvent. Därefter skalar vi upp
verksamhet i takt med kundtillströmningen, säger Ali Ismail.

Han har ett förflutet som processingenjör på BioInvent men har de senaste åren haft ansvar för den skandinaviska marknaden åt det amerikanska kontraktsforskningsföretaget BioReliance.

Birka Biostorage ligger nu i slutförhandlingar kring lokaler på Tellusgatan i Lund. Med placeringen klar är det främst tillstånden från myndigheterna som ska vara på plats för att bolaget ska kunna bli fullt operativt, uppger Ali Ismail.

Joel Lyth

Birka BioStorage har säkrat fyra miljoner kronor i investering från den jordanske affärsmannen Khalil Amro. Med kapitalet på plats sjösätts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.