fredag 19 april 2024

inloggad som

Nokias nedläggning bäddar för andras expansion

Omkring 1.000 anställda berörs då Nokia lägger ner sin utvecklingsavdelning i Köpenhamn. Men delar av den högkvalificerade personalen kommer snabbt sugas upp av regionens övriga telekombolag, visar Rapidus rundringning.

Drygt 600 av de Nokiaanställda är ingenjörer, resten har supportfunktioner av olika slag. Totalt sett sparkar Nokia 7.000 personer runt om i världen, varav 3.000 kommer fortsätta jobba hos Nokia, men som konsulter anställda av Accenture.

RIM:s Hampus Jakobsson, grundare av uppköpta TAT, säger att RIM planerar att anställa 50 personer i regionen i år och att flera av dem lär kommer från Nokia.
  
— Vi ska absolut se till att rekrytera några av dem. Främst är vi ute efter mjukvaruutvecklare och erfarna projektledare, säger han.

RIM har tidigare letat personal i Danmark, men då har det handlat om designer snarare än ingenjörer.

Nokia står för fyra procent av konsultbolaget Cybercoms omsättning och mobiljättens problem har redan lett till personalneddragningar i Finland. Dock inte i Öresundsregionen, här ser VD Patrik Boman snarare en chans att utöka verksamheten.

— Vi har i dag cirka 45 medarbetare i Danmark och en ambition att fördubbla det. Situationen innebär absolut en möjlighet för oss. Vi för redan diskussioner med ett antal kunder där vi skulle behöva förstärka med kompetens i form av personal som lämnar Nokia, säger Patrik Boman.

Då Huawei förra året öppnade kontor i Lund var ett av de uttalade skälen att rekrytera ingenjörer, men då främst med kompetens liknande den på hårdvaruinriktade ST-Ericsson. Nokias verksamhet i Köpenhamn passar inte klockrent för det kinesiska bolaget, men Huaweis svenska utvecklingschef Urban Fagerstedt stänger inga dörrar.

— Vi är ute efter personer med ”ST-kunskap”, om någon av personerna på Nokia i Köpenhamn har den typen av kompetens så kommer vi att vilja rekrytera, säger han.

Joakim Nelson arbetar med industrisamarbete på Sony Ericsson, men vill inte uttala sig om vad Nokias nedläggning betyder för företaget. Som ordförande för Mobile Heights pekar han dock på möjligheten för de drabbade att dra igång egna mobilinriktade småbolag.

Anders Frick

Omkring 1.000 anställda berörs då Nokia lägger ner sin utvecklingsavdelning i Köpenhamn. Men delar av den högkvalificerade personalen kommer snabbt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.