fredag 26 april 2024

inloggad som

Danskt statsstöd till svenskt vaccinprojekt

Det svensk-danska Köpenhamnsbolaget Minervax har fått en halv miljon danska kronor i stöd från Videnskabsministeriet. Bolaget utvecklar ett vaccin mot så kallade Grupp B-streptokocker (GBS), som kan orsaka livshotande infektioner hos spädbarn. Det statliga bidraget höjer utvecklingstempot i Minervax, som nu planerar djurstudier för att visa effekten av sitt vaccin.

Enligt bolaget ligger GBS bakom närmare hälften av alla allvarliga bakterieinfektioner hos nyfödda barn, och omkring var fjärde kvinna är bärare av bakterien. Den kan bland annat ge barnet lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Det nya vaccinet bygger på forskning vid Lunds universitet av professor emeritus Gunnar Lindahl och Thomas Areschoug vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi. De två är grundare och delägare i verksamheten. Enda anställd är VD Per Fischer på deltid.

Utvecklingsarbetet utförs av kontraktsforskningsbolaget Bioneer och djurstudierna görs vid brittiska KWS Biotech. Målet är att sälja projektet till en större partner i ett tidigt skede, senast efter att effekt bevisats i patientstudier.

Minervax grundades 2010 och hittills har knappt 2,5 miljoner danska kronor investerats i företaget som ägs av grundarna, Lunds universitets holdingbolag LUAB och danska Seed Capital. Enligt Per Fischer planerar ledningen att ta in mer kapital till hösten, då man siktar på att få in fler investerare.

Lisa Kirsebom

Det svensk-danska Köpenhamnsbolaget Minervax har fått en halv miljon danska kronor i stöd från Videnskabsministeriet. Bolaget utvecklar ett vaccin mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.