måndag 29 april 2024

inloggad som

50 miljoner om året från Medicon Villages uthyrning

Upp mot 50 miljoner kronor i nya forskningsmedel årligen. Det ska Ideon Medicon Village generera när verksamheten är igång och samtliga lokaler är uthyrda.

En av grundtankarna med det nya forsknings- och företagarcentret Ideon Medicon Village i AstraZenecas lokaler i Lund är att driften ska skapa löpande överskott. Det har hela tiden talats om att pengarna ska gå tillbaka till forskningen, nu preciseras vilket belopp det rör sig om. Det är alltså medel som regionens entreprenörer och forskare kan söka anslag från i framtiden.

— Till en början handlar det om 40-50 miljoner kronor på årsbasis. Men det finns stora möjligheter att utveckla anläggningen och förtäta området, säger Mats Leifland, VD för Ideon Medicon Village AB.

Detaljerna i projektet presenterades i tisdags på ett välbesökt möte i AstraZenecas hörsal. Målet är att redan nästa år ha över 400 personer sysselsatta i lokalerna och över 900 om ytterligare två år.

Upplägget är en stiftelse, grundad av byggentreprenören Mats Paulsson med 100 miljoner kronor, som genom ett dotterbolag köper fastigheten till vad som får anses vara ett vrakpris, 450 miljoner. Lokalerna hyrs ut till marknadsmässiga priser vilket genererar ett överskott i bolaget när drifts- och räntekostnader är tagna.

Just nu håller Medicon Village på att ragga fler donatorer och finansiärer till stiftelsen.

— Kan vi få in fler investerare i detta kan det bli riktigt bra, säger Mats Paulsson.

Kristian Svensson

Upp mot 50 miljoner kronor i nya forskningsmedel årligen. Det ska Ideon Medicon Village generera när verksamheten är igång och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.