onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Järnkärnor till Max IV uppsving för Examec

Järnkärnor som används till forskningsanläggningen Max IV har inneburit ett lyft för Examec Group i Tomelilla. Bolaget tillverkar maskindetaljer som kräver hög precision för tillverkningsindustrin och VD Mats Ohlsson har goda förhoppningar att leverera även till ESS.

Tillsammans med Scanditronix Magnet tillverkar Examec de magnetkärnor som ska användas i Max IV för att kontrollera partiklarna under accelerationen. Ordern från forskningsanläggningen har gjort att bolaget överväger att investera nio miljoner kronor i nya maskiner. När det gäller ESS väntas besked i upphandlingen i slutet av året.

— Det är processer som tar lång tid. I första skedet handlar det om en prototypanläggning, säger Mats Ohlsson.

Han uppskattar att Examecs omsättning hamnar strax över 75 miljoner kronor när bokslutet görs i slutet av april, en ökning med 35 procent jämfört med föregående räkenskapsår. Antalet anställda har växt från 29 till 38. Ytterligare tio ska anställas inom ett år och Mats Ohlsson tror att 100-miljonersvallen då kan sprängas.

— Det inkluderar ett förvärv som vi planerar att slutföra det närmaste året för att komplettera vår verksamhet, säger Mats Ohlsson.

Examec grundades 2003 som en avknoppning från Tetra Pak, som fortfarande är en av de största kunderna. I kundlistan finns även Haldex och tågväxeltillverkaren Vossloh Nordic Switch Systems.

Bolaget har också utvecklat ett vertikalt roterande vindkraftverk där ett exemplar nu sitter på taket av en LTH:s byggnader i Lund. Tillsammans med LTH-professorn Mats Alaküla ska företaget optimera vindkraftverket för att lanseras kommersiellt nästa år. Hittills har Examec investerat två miljoner i projektet.

Joel Lyth

Järnkärnor som används till forskningsanläggningen Max IV har inneburit ett lyft för Examec Group i Tomelilla. Bolaget tillverkar maskindetaljer som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad