onsdag 24 april 2024

inloggad som

TerraNet siktar på indisk pilotanläggning

TerraNet växlar upp verksamheten inför färdigställandet av bolagets teknik för mobiltäckning utan basstationer. Senaste halvåret har personalen på Lundakontoret växt till tjugo personer, samtidigt som företaget anställt säljare i Latinamerika och Indien.

Sedan TerraNet för ett drygt år sedan bytte ut delar av sin radioteknik för att göra den robustare, minska strömförbrukningen och öka räckvidden har bolaget jobbat hårt för att färdigställa systemet. Till hösten räknar VD Pär-Olof Johannesson med att ha den första prototypen klar i form av kretskort som monteras in i mobiltelefoner för att göra dem till såväl sändare som mottagare. I kombination med mindre antenner på strategiska platser ska det undanröja behovet av basstationer i områden som är otillgängliga eller där det av andra skäl är för dyrt att sätt upp basstationer.

Första versionen är utvecklad för frekvensbandet i Latinamerika, men ledningen siktar även på Indien, där en säljare nu anställts i provinsen Tamil Nadu. Målet är att få en indisk pilotanläggning på plats under 2012.

— Då handlar det om kanske 1.000 mobiltelefoner till en by med 1.500 invånare. Det är så det ser ut på den indiska landsbygden, säger Pär-Olof Johannesson.

I höstas plockade TerraNet in 30 miljoner kronor från ägarkretsen, däribland styrelseordförande Anders Rantén. Bolaget har även säkrat vissa inkomster i en affär med ett telekombolag i Ecuador.

Erik Olausson

TerraNet växlar upp verksamheten inför färdigställandet av bolagets teknik för mobiltäckning utan basstationer. Senaste halvåret har personalen på Lundakontoret växt till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad