lördag 20 april 2024

inloggad som

ESS får Chalmers att starta eget campus i Lund

Chalmers tekniska högskola planerar att öppna ett kontor i Lund. Etableringen går under arbetsnamnet Chalmers Campus Lund och är inriktad mot ESS och Max IV.

— Forskare från Chalmers har varit inblandade i planeringen av Max IV och vi ser att ju längre det hela fortskrider, desto större behov har vi av egen personal som permanent är på plats, säger Chalmers prorektor Stefan Bengtsson till Rapidus.

Han uppger att Chalmers även tänker erbjuda sig att bli värd för några av de många internationella forskare som väntas komma till Lund på långtidskontrakt, med anledning av Max IV och ESS.

Redan i dag har Chalmers folk på plats i Lund i form av doktorander, postdocs och forskare. Någon egen ”ambassad” finns dock ännu inte.

— Men ju förr vi kan öppna, desto bättre. Våra första fysiska lokaler öppnar vi gissningsvis samtidigt som Max IV står helt färdigt, säger Aleksandar Matic, professor vid Chalmers institution för teknisk fysik och en av de som håller i satsningen i Lund.

Chalmers har träffat företrädare för Maxlab och presenterat planerna för dem och en del företag, bland annat kemikoncernen Eka Chemicals. Däremot har högskolan inte pratat sig samman med andra lärosäten i regionen.

— Vi är starka inom material-, energi- och nanovetenskap. Eftersom Chalmers är det universitet som har bäst industrikontakter, särskilt inom materialvetenskap, vill vi agera som en brygga mot näringslivet, säger Aleksandar Matic.

Just Chalmers prorektor Stefan Bengtsson lämnar snart sin tjänst för att bli rektor på Malmö högskola. Men formellt beslut om detta ska först fattas av regeringen.

Anders Frick

Chalmers tekniska högskola planerar att öppna ett kontor i Lund. Etableringen går under arbetsnamnet Chalmers Campus Lund och är inriktad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.