lördag 20 april 2024

inloggad som

Varannan har fått gå i Tactels stålbad

Sony Ericssons åtstramningar de senaste åren har slagit hårt mot konsultbolaget Tactel. När dammet nu lagt sig har personalstyrkan mer än halverats och kontoren i Lund, Ukraina och Sydkorea stängts. Nu arbetar ledningen med en ny strategi för att få fart på koncernen igen.

Så sent som för ett år sedan sysselsatte Tactel 340 personer, varav 240 i Lund och Malmö, och bolaget hade just öppnat ett mindre kontor i Sydkorea. I dag är det kontoret stängt, dotterbolaget i Ukraina har sålts till den lokala chefen och den skånska verksamheten bantats och koncentrerats till Malmö. Inklusive spelutvecklingsbolaget SouthEnd Interactive har koncernen 150 anställda, varav knappt 50 i USA och resten i Malmö.

Men trots Sony Ericssons stora neddragningar inom konsulttjänster är telekomjätten fortfarande en betydande kund för Tactel, uppger VD Marcus Ivarsson.

— Vi har även fått in Intel som ny kund och uppdraget för Qualcomm har ökat, säger han.

Marcus Ivarsson var en av tre som grundade Tactel i slutet av 1990-talet. Han tog över VD-posten i höstas då medgrundaren Per Henriksson lämnade bolaget. Som Rapidus kunde berätta förra veckan har Per Henriksson istället köpt ut det tidigare dotterbolaget Letcat, som utvecklar teknik för injektionssprutor. Liksom de övriga grundarna har Per Henriksson dock kvar en mindre andel i Tactel, som ägs till drygt 60 procent av nordiska riskkapitalfonden FSN Capital III.

Utöver konsulttjänster får Tactel runt 30 procent av sina inkomster från egenutvecklade produkter, däribland en back up-tjänst för androidtelefoner. Med omstruktureringsarbetet bakom sig är ledningen i full färd med att hamra ut en strategi för framtiden, uppger Marcus Ivarsson.

— Vi är lagom stora nu och har visat svarta siffror i början av året, säger han.

2009 omsatte Tactelkoncernen 243 miljoner kronor och redovisade en förlust före skatt och finansiella poster på 3 miljoner kronor. Även förra året blev det ett negativt resultat uppger Marcus Ivarsson, som inte vill uttala sig närmare förrän siffrorna är helt sammanräknade.

Erik Olausson

Sony Ericssons åtstramningar de senaste åren har slagit hårt mot konsultbolaget Tactel. När dammet nu lagt sig har personalstyrkan mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.