fredag 26 april 2024

inloggad som

Ny chef ska få igång försäljningen i ViroGates

Medicinteknikbolaget ViroGates i Birkerød har värvat en ny VD. Det är Jakob Knudsen, i dag marknadschef på läkemedelsföretaget Egalet i Værløse. ViroGates har haft ekonomichefen May Britt Dyvelkov som tillfällig VD sedan 2009.

ViroGates har utvecklat prognostestet SuPARnostic. Det mäter halten av det kroppsegna ämnet suPAR, som visar hur sjukdomsförlopp utvecklar sig. Testet används i dag i främst Europa och Indien på patienter med svåra infektionssjukdomar som tuberkulos, HIV och blodförgiftning. Förra året omsatte ViroGates omkring 600.000 danska kronor. Jakob Knudsen nämner som sin första uppgift att få fart på affärerna.

— Forskning visar att halten av suPAR ändrar sig vid massor av sjukdomar, bland annat cancer, diabetes och HIV. Det har varit frestande att säga att suPAR kan allt. Men som företag måste vi fokusera på områden där vi har ett omedelbart värde för patienten eller sjukvården, säger han.

Jakob Knudsen vill främst satsa på marknadsföring gentemot akutmottagningar. Där kan testet visa om en patient är på väg att bli svårt sjuk och behöver läggas in för intensivvård, eller om det räcker med placering på en vanlig vårdavdelning, vilket är mindre kostsamt.

Mot slutet av 2011 ska ViroGates lansera en snabbvariant av sitt test som är mer lättskött och inte kräver samma laboratorieutrustning som dagens version. Ledningen räknar med att lanseringen ska öka försäljningsmöjligheterna kraftigt. ViroGates kommer dock att behöva nytt kapital före årets slut. Bolaget har ett 20-tal ägare, bland dem affärsmannen Mads Kjærs familjs holdingbolag The Way Forward, såddkapitalbolaget BioVision och medicinimportföretaget MissionPharma. Styrelseordförande är Jørgen Thorball.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget ViroGates i Birkerød har värvat en ny VD. Det är Jakob Knudsen, i dag marknadschef på läkemedelsföretaget Egalet i Værløse. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.