fredag 1 mars 2024

inloggad som

Airec tar in 30 miljoner – och värvar Alfa Laval-chef

Industrifonden och tyska RWE Innogy Venture Capital går tillsammans med tidigare ägare in med 30 miljoner kronor i Airec, som utvecklar teknik för effektivare värmeväxlare. Samtidigt blir Alfa Lavals tidigare vice VD Nils Olof Björk ny styrelseordförande.

Redan i början av 2010 signalerade VD Sven Persson att jakten på riskkapital hade blåsts igång. Nu är målet på 25 miljoner kronor överträffat.

— Den närmaste femårsperioden ska vi växa från dagens 20 miljoner kronor i omsättning till 300 miljoner kronor. Vi har pågående samarbeten med flera större tillverkare och i den processen behöver vi finansiella muskler, säger Sven Persson.

In i styrelsen kommer också Stefan Jakélius från Industrifonden, Peter Räke, vice vd för Innogy Venture Capital samt Per Aspemar på Teknoseed. Från den tidigare styrelsen sitter Sven Persson och Staffan Persson kvar.

Airec, med säte i Malmö, har utvecklat en högeffektiv plattvärmeväxlare som används i exempelvis värmepannor, kylsystem och flygplansturbiner. Fördelen gentemot dagens värmeväxlare är en större kontaktyta där värmeutbytet sker mellan de två strömmande elementen som passerar. Tekniken tillåter också att strömmarna har olika tryck och form, det vill säga flytande eller gas.

Produktionen ligger främst hos lokala legotillverkare och Sven Persson tror att expansionen kommer innebära nyanställningar bland annat hos ITE i Olofström. Den egna personalstyrkan ska initialt växa från sex till omkring tio anställda.

Sedan tidigare har Airec tagit in sex miljoner kronor från bland annat Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, Teknoseed och en kinesisk och taiwanesisk distributör.

Joel Lyth

Industrifonden och tyska RWE Innogy Venture Capital går tillsammans med tidigare ägare in med 30 miljoner kronor i Airec, som utvecklar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.