torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Fem snabba till europapatentombud Maria Stenbäck på Awapatent…

|  
|  

… om att EU-domstolen i går satte stopp för en europeisk patentdomstol.

Är detta slutet på det planerade EU-patentet?

— Nej, jag tror inte det. EU-domstolens beslut gäller enbart den gemensamma patentdomstolen. Frågan om patentet kan i princip drivas helt separat. I morgon möts medlemsländernas ministrar i Konkurrenskraftsrådet för att besluta om hur man går vidare.

Varför säger EU-domstolen nej?

— För att den inte anser att förslaget är förenligt med EU:s fördrag. Den europeiska patentdomstolen skulle omfatta flera länder som inte är medlemmar i unionen, och det innebär att den inte skulle kunna vara bunden av EU:s regler.

Kan vi ha ett EU-patent utan domstol?

— Frågan är hur intressant det blir med ett gemensamt patent om man inte har en gemensam domstol som hanterar det. Vid exempelvis ett patentintrång finns det en risk för att det skulle bli precis som i dag, att företag tvingas gå till domstol i varje land för sig.

Så det här är ett bakslag för innovationsbolagen?

— I alla fall för de stora innovationsbolagen, som i dag söker patent i många länder. För mindre bolag som bara söker patent i en handfull länder blir EU-patentet nog ändå inte så intressant. För dem skulle det bli dyrare än nationella patent.

Vad kommer ministrarna besluta i morgon?

— Både EU-kommissionen och EU-parlamentets president säger redan att de ska göra allt för att driva på för ett europapatent. Men om rådet fattar beslut i morgon eller om man skjuter på frågan återstår att se. Jag hoppas fortfarande att det ska bli möjligt med en domstol i framtiden. Men som förslaget ser ut i dag kommer det inte att gå.

Lisa Kirsebom

… om att EU-domstolen i går satte stopp för en europeisk patentdomstol. Är detta slutet på det planerade EU-patentet? — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]