lördag 18 maj 2024

inloggad som

Sunstone blir ny storägare i Alligator

Ideonbolaget Alligator Bioscience genomför en riktad emission med danska Sunstone Capital i spetsen. Varken emissionsbeloppet eller vilka investerare som slutligen går in med kapital är officiellt i dagsläget, men Sunstone Capitals managing partner Peter Benson har redan tagit plats som adjungerad ledamot i Alligators styrelse.

På en extrastämma i slutet av förra året fick styrelsen rätt att genomföra en riktad emission på upp till 50 miljoner kronor.

— Sunstone Capital är en mycket kvalificerad investerare. I och med att Peter Benson kommer in i styrelsen kan man väl dra slutsatsen att vi har positiva diskussioner med dem, säger Alligator Biosciences ordförande Mats Grahn.

Bland Alligators nuvarande storägare finns Stenakoncernen, affärsängeln Staffan Rasjö samt Industrifonden. 

Alligators främsta projekt är ett läkemedel mot akut inflammation vid hjärtinfarkt. Tidigare var planen att sälja projektet till något större läkemedelsbolag under 2010, nu satsar bolaget istället på att ta det till patientstudier på egen hand. Enligt Mats Grahn har resultaten från djurstudier varit så lovande att ledningen vill driva projektet ytterligare några år och på så vis höja värdet inför en kommande försäljning.

Vid en hjärtinfarkt uppstår skador på två sätt. Först genom syrebrist i hjärtmuskeln när blodet hindras från att nå fram, och sedan genom en inflammation som uppstår när blodet åter kan flöda fritt.

— För den första typen av skada finns mängder av läkemedel, men för de senare finns absolut ingenting på marknaden. Behovet är väldigt stort, säger Mats Grahn.

Alligator Bioscience driver fler utvecklingsprojekt, bland annat kring cancer, i samarbete med vetenskapliga och industriella partners. Bolaget har drygt 20 anställda och leds sedan i somras av VD Sibylle Lenz.

Lisa Kirsebom

Ideonbolaget Alligator Bioscience genomför en riktad emission med danska Sunstone Capital i spetsen. Varken emissionsbeloppet eller vilka investerare som slutligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]