fredag 17 maj 2024

inloggad som

Huawei växer i Sverige — men inte i Lund

Det senaste året har kinesiska telekomjätten Huawei expanderat från 325 till närmare 500 anställda i Sverige. På sikt är planen att Lundakontoret ska sysselsätta ett 50-tal personer, men ännu har bolaget inte växt ur sitt tiomannakontor på Edison Park.

Trots stort intresse från nyutexaminerade ingenjörer är det framförallt erfaren personal som anställts när Huawei expanderat i Göteborg och Kista. Enligt svenska utvecklingschefen Urban Fagerstedt tycker koncernens kinesiska ledning att svenska ingångslöner för nyutexaminerade ingenjörer är alldeles för höga. I Kina går det att få motsvarande kompetens för 5.000-6.000 kronor per månad.

— Det är ytterst ovanligt att vi rekryterar unga personer i Sverige. Genomsnittet på Stockholmskontoret är 15 års branscherfarenhet, säger Urban Fagerstedt.

Huawei är världens näst största systemleverantör för mobiltelefoni, efter Ericsson. Så sent som i januari fick bolaget en stor order från TeliaSonera om att bygga ut mobilnätet i södra Norge. Kontoret i Lund är inriktat på komponentutveckling.

Huwaei omsatte motsvarande cirka 170 miljarder kronor 2010. Totalt i Norden har bolaget drygt 700 anställda, varav 200 i Norge, och 30-40 i Danmark och Finland. De danska kontoren ligger i Kastrup, Ålborg och Århus.

Anders Frick

Det senaste året har kinesiska telekomjätten Huawei expanderat från 325 till närmare 500 anställda i Sverige. På sikt är planen att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad