fredag 26 april 2024

inloggad som

Miljoner till telekomforskning på LTH

Tre forskargrupper från LTH får dela på totalt 82 miljoner kronor för att utveckla ny teknik för mobil datatrafik. Anslagen från Stiftelsen för strategisk forskning gäller under fem år med målet att bland annat göra Ericssons basstationer snabbare och resurssnålare.

En av forskningsgrupperna leds av Fredrik Tufvesson, vars tidigare forskning ligger till grund för bolaget Resqu på Ideon Innovation. I det nu aktuella projektet ska forskargruppen undersöka möjligheten att behandla signaler från mobilmaster centralt, istället för lokalt. Syftet är att öka kapaciteten och minska energiförbrukningen i det mobila telenätet.

Primärt är det teleoperatörerna och hårdvarutillverkare som Ericsson som skulle kunna dra nytta av tekniken, som fortfarande ligger några år fram i tiden, menar Fredrik Tufvesson. Men han ser också potential för helt nya entreprenörssatsningar.

— Tekniken kommer att kräva en kombination av fiberoptik och radiosignaler. Överföringen däremellan är ett område som jag tror kan växa och generera nya företag framöver, säger Fredrik Tufvesson.

De övriga två projektet som får anslag leds av professor Krzysztof Kuchcinski på institutionen för datavetenskap respektive lektor Pietro Andreanis på avdelningen för elektro- och informationsteknik. Den förstnämnda gruppen ska utveckla energisnåla inbyggda system som skiljer sig från dagens genom att de kan omprogrammeras för olika tillämpningar. Forskarna ledda av Pietro Andreani ska göra anpassningar av processoruppbyggnaden och signalbehandlingen som krävs när hastigheten i mobilnätet pumpas upp.

Joel Lyth

Tre forskargrupper från LTH får dela på totalt 82 miljoner kronor för att utveckla ny teknik för mobil datatrafik. Anslagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.