lördag 18 maj 2024

inloggad som

Dansk batteriteknik laddar för storemission

|  ,
|  

Cleantechbolaget Lithium Balance med säte i Ishøj söder om Köpenhamn förhandlar med investerare om en emission på 4,5 miljoner euro. Riskkapitalet ska gå till fortsatt expansion för bolaget, som i år räknar med femdubblad omsättning.

Lithium Balance producerar ett styrsystem för litium-jonbatterier, batterier som bland annat används i elbilar. Genom att effektivisera styrningen kan batteriets effekt och hållbarhet förbättras.

I december i fjor tog bolaget hem andra platsen i Eurecan European Venture Contest i Barcelona i kategorin cleantech och under det nuvarande kvartalet ska Lithium Balance för första gången kunna visa positivt kassaflöde.

Priset i Barcelona och den snabba tillväxten gör att VD Lars Barkler ser med tillförsikt på de pågående förhandlingarna.

— Det nya kapitalet ska accelerera tillväxten så att vi tar en markant andel av den globala marknaden genom att växa snabbare än andra, säger Lars Barkler.

Med expansionen kan det också bli aktuellt att etablera kontor i USA och Kina, medan Europamarknaden kommer att fortsätta att skötas från Ishøj.

Sedan starten 2006 har Lithium Balance tagit in fem miljoner euro från Danmarks största energibolag, Dong Energy, samt affärsänglar. Efter tre års forskning och utveckling skedde produktlanseringen 2009 och bolaget har därefter deltagit i 100 pilotprojekt. 2010 låg omsättningen på 6,5 miljoner danska kronor.

— Vi har fått våra första produktionsorder, från att tidigare bara ha haft pilotprojekt. Det är också genom det skiftet som vi i år kan femdubbla vår omsättning, säger Lars Barkler.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Cleantechbolaget Lithium Balance med säte i Ishøj söder om Köpenhamn förhandlar med investerare om en emission på 4,5 miljoner euro. Riskkapitalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]