lördag 27 april 2024

inloggad som

Cognimatics årets Rapidusföretag

Bildanalysbolaget Cognimatics från Lund tog hem utmärkelsen Årets Rapidusföretag 2010. Men det var med knapp marginal.

Närmare 200 gäster samlades på måndagskvällen i Mincs lokaler i Malmö när Rapidus firade sin elfte födelsedag. Det var trångt och glatt mellan mingelborden när Jan Wifstrand berättade att juryn varit ovanligt osams om vem som skulle vinna årets pris.

Mjukvaruföretaget Ipendo, med Toni Nijm i spetsen, var mycket nära att kamma hem utmärkelsen. Men den som fick gå upp på scen för att ta emot priset blev alltså Cognimatics VD Rikard Berthilsson, som fick hämta sig lite innan han kunde förklara vad bolaget gör. 

— Vi utvecklar mjukvara till kameror, men inte för att ta bilder utan för att få ut statistik. Kameran börjar räkna hur många personer som passerar, eller hur många cyklar eller bilar, sa han.

Juryn tryckte i sin motivering på Ideonbolaget Cognimatics mjukvara som en ”typiskt lundensiskt intelligent världsprodukt” för att hjälpa detaljhandeln räkna antalet kunder i butiken. En uppgift som är svårare än den kan verka för en dator eller en nätverkskamera.

Sedan starten 2003 har Cognimatics omsättning växt till 9,2 miljoner kronor, med en vinst på två miljoner. Mjukvaran för bildbehandling, som känner igen människor i digitala bilder eller videoströmmar, används även till bland annat kameror i mobiltelefoner.

— Cognimatics kommer ur en stark forskargrupp och är ett av ganska få exempel på att man verkligen hittar en tydlig kommersiell användning för den teknik som tas fram, sa juryledamoten och tidigare TAT-VD:n Charlotta Falvin.

Under födelsedagsfesten fick gästerna även mäta sina kunskaper i en frågesport om allt från filmen Wall Street till danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital. Dessutom delades priset ”Friskt Vågat” ut för andra året. Juryn konstaterade att utan pristagaren, den drivande regionpolitikern Caj-Åke Andersson, hade handbolls-VM aldrig kommit till Skåne.

I minglet syntes bland andra Axisgrundaren Martin Gren, Ebba Åsly Fåhraeus på riskkapitalbolaget Qeep och Polar Roses tidigare VD Carl Silbersky.

Text Anna Palmehag
Foto Anders Frick

 

Bildanalysbolaget Cognimatics från Lund tog hem utmärkelsen Årets Rapidusföretag 2010. Men det var med knapp marginal. Närmare 200 gäster samlades […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.