torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Lundateknik ska ge minikraftverk i Nilen

Inkubatorbolaget Swet på Ideon i Lund har rekryterat Ingemar Sekund, med ett förflutet som VD för Tele2:s dotterbolag Datametrix, som chef. Nu söker bolaget medel från Energimyndigheten för att konstruera en prototyp av sitt patentsökta vattenkraftverk i miniformat.

— Tanken är att vi ska visa tekniken i full skala redan i mars månad, säger Ingemar Sekund.

Swet, Sustainable Water Energy Technology, jagar i ett första skede 3-4 miljoner kronor. Parallellt med ansökan till Energimyndigheten för bolaget diskussioner med privata investerare. Hittills bedrivs arbetet med såddkapital från Innovationsbron och medel från grundaren Sahbi Belarbi Mohamed, VD för Malmöföretaget Flood Protection Systems.

Det är Sahbi Belarbi Mohamed som i samarbete med några LTH-forskare har utvecklat bolagets vattenkraftverk, en konstruktion som utnyttjar rörelseenergin i horisontellt flödande vatten. I dagens kraftverk byggs istället dammar där vattnet lagras i stora magasin. Därefter utnyttjas lägesenergin genom att vattnet får falla ner mot en turbin kopplad till en generator. Enligt Ingemar Sekund finns fler företag som arbetar med konstruktioner för strömmande vatten och tidvatten, men inte med den teknik som Swet har patentsökt. 

Enligt Sahbi Belarbi Mohamed har bolaget redan fått förfrågningar från bland annat Sudan och Egypten där det finns intresse för tekniken. Eftersom patentansökan inte är beviljad ännu vill han inte förklara tekniken i detalj, mer än att det bygger på att vattnets fart ökas genom att det leds in i en smalare ränna. I en tillräckligt stor flod ska kraftverket kunna ge en effekt på ett antal megawatt. De största svenska vattenkraftverken ger en effekt på mellan 200 och 800 megawatt.

Ingemar Sekund arbetar halvtid med Swet medan Sahbi Belarbi Mohamed arbetar heltid. En tredje person är aktiv i företaget, Dag Westerberg som till vardags är affärsutvecklare på Malmöinkubatorn Minc.

Lisa Kirsebom

Inkubatorbolaget Swet på Ideon i Lund har rekryterat Ingemar Sekund, med ett förflutet som VD för Tele2:s dotterbolag Datametrix, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]